Makedonija: Policija prati grupe vehabija

0

Skopski ”Utrinski vesnik” piše da je nedavno, neposredno pre hapšenja veće grupe vehabija u Gornjoj Maoči u BiH, koji navodno imaju veze sa vehabijama na celom Balkanu, makedonskoj policiji iz Beograda stiglo novo upozorenje.

 

Vehabije nisu nikakva novost u Makedoniji. U Skoplju, sa druge strane reke Vardar, od trgovačkog centra ”Mavrovka” prema Bit Pazaru, Čairu, Topani i dalje ima ih na svakom koraku. Lako se prepoznaju po dugačkim bradama i kraćim pantalonama, piše list.

Policija ih u kontinuitetu prati: Vehabije

Ističu se ponašanjem u džamijama gde su više glasniji i žele da privuku pažnju na sebe. Njihova osnovna teza je da islam koji se propoveda u Makedoniji nije istinski.

U Islamskoj verskoj zajednici negiraju da vehabije vode glavnu reč u nekoliko skopskih džamija.

 

Islamski teolozi koji su želeli da ostanu anonimni tvrde da su vehabije infiltrirane tamo gde se nalaze glavne skopske džamije – Jahja- pašina džamija, Aladža, Tutunsus i Sultan Murat džamija.

 

Vehabije deluju u siromašnim sredinama odakle regrutuju buduće pristalice, najčešće za sitne pare, najviše za do sto evra mesečno ubeđuju ljude da posećuju džamije u kojima se okupljaju vehabije. Ovo treba da im postane redovni dnevni ritual, jer će u protivnom ostati bez para, piše list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here