Makedonija: Spor oko imena izvor etničkih sukoba

0

Makedonija ima problem i sa albanskom manjinom

"Ako se rešenje bude dalje vremenski usporavalo onda to zasigurno može imati potencijala koji vodi ka međuetničkim tenzijama", kazao je Fuere bečkom dnevniku "Standard".

 

On je upozorio da u Makedoniji vlada razočarenje što EU "ostavlja na cedilu" tu bivšu jugoslovensku republiku u sporu sa Grčkom oko imena, dok je Zagreb dobio podršku Brisela "u svađi" sa Slovenijom.

 

"Što više vremena prođe, to će biti teže da se održi duh reformi" u Makedoniji, naglasio je Fuere i dodao da ne želi da govori o bilo kakvom datumu za početak pregovora sa EU. On je ocenio da je rešenje spora moguće samo ako sastanci vodećih političara Makedonije i Grčke budu održavani u "intenziviranom ritmu".

 

Fuere je uputio kritike i makedonskoj vladi što je aerodrom u Skoplju nazvala "Aleksandar Veliki", istakavši da time neće pomoći u sporu sa Grčkom oko imena.

Bečki list podseća da je Grčka prošle godine stavila veto kada je Makedonija želela da pristupi NATO-u.

Makedonija nema problem sa identitetom samo zbog Grčke. Bugarska je mnogim Makedoncima dala radne dozvole i pasoše, a makedonski Albanci, četvrtina stanovništva, radije podiže albansku zastavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here