EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani juče je, u sedištu UN u Njujorku, osudio rusku deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju i Belorusiju i pozvao Moskvu da im obezbedi bezbedan povratak kući.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, Osmani je to rekao na 56. plenarnom sastanku 78. zasedanja Generalne skupštine UN povodom dve godine od invazije Rusije na Ukrajinu, koji je održan na temu: „Situacija na privremeno okupiranoj teritoriji Ukrajine“.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je još jednom pozvao Rusiju da okonča besmisleni rat i povuče svoje trupe sa suverene teritorije Ukrajine.

– Rusija je prekršila osnovne principe međunarodnog prava i započela potpuni agresivni rat protiv Ukrajine, zemlje članice UN – rekao je Osmani.

​Istakao je da je Severna Makedonija „snažno zabrinuta i da osuđuje nezakonitu rusku deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju i Belorusiju od strane Ruske federacije i poziva Moskvu da obezbedi njihov bezbedan povratak kući“.

– Moramo reći ne Rusiji! Pravda i odgovornost moraju da nadvladaju – rekao je Osmani i dodao da se Severna Makedonija pridružila ostalim 140 državama članicama u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine, što Ruska Federacija ne poštuje.

Makedonski ministar je pozvao na jedinstvo u podršci Ukrajini, ne samo radi žrtava i njihovih porodica, već i kao preduslove za izbegavanje daljih agresija i ničim izazvane upotrebe sile u međunarodnim odnosima.

7 COMMENTS

  1. Gospodine ala su se Rusi i Putin tebe uplasili pace date poslusaju zasto nematedite Israelu da zaustave ubijanje Palestinske Dece je vidim dasi Muslimanskog porekla ili ima razlike izmedju Muslimanima.

  2. Kao da “mrav” kaže “slonu”, kada god prođeš pored moje kuće ona se sruši od potresa, ne želim više da prolaziš “ovde” .

  3. E OVO JE VEĆ OZBILJNO😀 JEL IPAK OVE REČI TAKVE POLITIČKE GROMDE😂 NIJE ŠALA😂 JEL AKO MAKEDONIJA I ALBANIJA POŠALJU SVOJA OBADVA AVIONA?? TEŠKO ĆE BITI RUSIJI😂😂😂

  4. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here