Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuska planira da pozove Rusiju na proslave obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji 6. juna 1944. godine, prenela je danas francuska radio stanica Evropa 1.

”Iako SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna, Moskva je to omogućila dajući najveću žrtvu u Drugom svetskom ratu – oko 27 miliona sovjetskih građana poginulo je u borbi protiv Nemačke”, navodi taj medij.

Evropa 1 dodaje da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao danas da saopšti tu odluku, tokom posete departmanu Drom na jugoistoku zemlje, gde će prisustvovati obeležavanju godišnjice stvaranja partizanske jedinice formirane u leto 1944. godine.

Makron je krajem prošle godine rekao da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da bude pozvan na proslavu godišnjice iskrcavanja u Normandiji ako se situacija u Ukrajini promeni, ali je nedavno portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva još nije dobila zvanične pozive iz Pariza.

Operacija Overlord omogućila je iskrcavanje engleskih i američkih savezničkih trupa u Normandiji u Francuskoj, što je značilo otvaranje još jednog fronta protiv Nemačke, pored sovjetsko-nemačkog fronta.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here