Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi Evropa trebalo da se “pripremi za rat ukoliko želi mir”, dodavši da je ruski predsednik Vladimir Putin “protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobedi”.

– Ukoliko Rusija bude pobedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope biće sveden na nulu – rekao je Makron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Rojters.

On je naglasio da Evropa ne treba da povlači crvene linije koje bi, kako je naveo, ohrabrile Rusiju da nastavi sa invazijom na Ukrajinu.

Na pitanje o potencijalnom slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, francuski predsednik je ponovio da ne treba isključiti tu opciju.

On je, međutim, naveo da trenutna situacija ne zahteva takav korak.

– Danas nismo u toj situaciji, ali sve opcije su moguće – rekao je francuski predsednik.

Makron je istakao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu sa Moskvom, uprkos činjenici, kako je rekao, da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.

Dodao je da je Ukrajina u “teškoj” situaciji na terenu zbog čega joj je neophodna jača podrška saveznika.

Makron je naveo da se nada da će jednog dana doći vreme za pregovore o miru sa ruskim predsednikom “ma ko to bio”.

Francuski predsednik je prošlog meseca rekao da zemlje koje pružaju podršku Ukrajini ne treba da isključe opciju slanja svojih trupa na front.

Njegova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

7 COMMENTS

  1. Koji si ti ludak Makrone. Nemoj da potpalijujes vatru izgoreces ne samo tvoja zemlja nego i ceo Nato pakt. Vi ste propali. Rusija je vec pobjednik u ratu ali vi necete da priznate iako ste svi vi komplet Nato Zapad Amerika slali ogromnu finansijsku pomoc u novcu oruzju stranih placenika da unistite Rusiju nazalost niste uspeli. Znate vrlo dobro da je Rusija najaca vojna nuklearna sila u svetu i da je nepobjediva. Samo ste iskoristili Ukrajinski narod za vase prljave birokratske interese. Evropa se raspada Nato se raspada. Vrlo brzo ce se to desiti.

  2. Sta je sa ovim francuskim patuljcima? Nisu naucili lekciju od brata patuljka, koji je imao slicne ambicije 1812. godine…

    P.S. Patuljci iz EU da se vrate kuci.
    Snezana 🙂

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  4. “Rusija je pokrenula agresivne napade na francuske interese”, reče Makron.Time je mislio na vekovnu kolonijalnu pljačku po afričkim zemljama koje se sada bude i vide u Rusiji i Kini tračak nade da skinu sa vrata zapadne kolonijaliste i nametnute im dadžbine koje više ne mogu da plaćaju bez opljačkanih resursa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here