Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, na početku afričke turneje, da su hrana i energija postali “rusko ratno oružje”, odbacivši ocene da su sankcije Zapada doprinele globalnoj krizi u snabdevanju hranom.

Kamerun, gde je Makron započeo posetu Africi, bori se, kao i mnoge zemlje u razvoju, s povećanim cenama nafte, đubriva i prehrambenih proizvoda. Zbog nestašice goriva prošle nedelje u glavnom gradu Jaundeu stvorili su se veliki redovi na benzinskim stanicama, naveo je Rojters.

– Neki nas krive da su evropske sankcije (Rusiji) uzrok svetske krize s hranom, uključujući u Africi. To je potpuno pogrešno – rekao je Makron tokom sastanka s predstavnicima francuske zajednice u Kamerunu.

Makron je istakao da se afričkom kontinentu mora pomoći da više sam proizvodi.

– Hrana, kao i energija, postali su rusko ratno oružje – ocenio je francuski predsednik.

Cilj Makronove posete Africi jeste jačanja političkih veza s kontinentom i pomoć u povećanju poljoprivredne proizvodnje zbog rastuće nestabilnosti u snabdevanju hranom usled rata u Ukrajini.

Kamerun je glavni proizvođač hrane u centralnoj Africi i očekuje se da će Makronova delegacija tokom posete tražiti investicione mogućnosti u sektoru poljoprivrede, javio je Rojters.

Istovremeno, mnoge afričke nacije se suočavaju s problemima u snabdevanju hranom i energijom zbog zavisnosti od ruskih žitarica i energetskih izvora, ali se žitom snabdevaju i iz Ukrajine, što je sada u zastoju zbog rata.

Makronova poseta Africi, prva od reizbora u aprilu, koincidira s posetama afričkim državama šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i specijalnog izaslanika SAD za Rog Afrike Majka Hamertoa.

Makron će sutra posetiti Benin, a u četvrtak Gvineju Bisao.

Jedan od ciljeva posete je i jačanje bilateralne saradnje Francuske sa afričkim zemljama u trenutku kada ruski zvaničnici takođe nastoje da pridobiju podršku afričkih država.

Makron se nada da će uspeti da pokrene i planove za povećanje ulaganja Evropske unije u afričku infrastrukturu i poljoprivredu najavljene na februarskom samitu EU – Afrika.

3 COMMENTS

  1. Znaci po mikronovoj filozofiji, zapad moze da radi sta hoce i vojno i ekonomski unistava Rusiju, a zauzvrat Rusija treba da ih greje i hrani?! videli smo mi sve ’99-e a to isto i rusi znaju…kakvi licemeri zapadni – neverovatno. Sama Afrika je slika i prilika sta kolonijalne sile tamo vekovima rade – pljackaju prirodna bvogatstva a lokalna populacija za uzvrat umire od gladi. Sljam zapadni.

  2. Pa niko pametan nebi ni pomislio, da ste vi možda krivi, glupi da, ali krivi nikako,jer se zna,da suza sve krivi oni drugi zavisno od situacije! Samomi nije jasno,zašto ljudi to tako teško razumeju! Možda zato, što stevi prosvetljeni, a oni jok!

  3. Makron da pomaze Africi…ili da uzme sto jos moze dok i Afrika ne ustane i zgazi zlikovce koji je vekovima pljackaju. Evropa nije kriva za rat nego Amerika koja je ukre gurnila u vatru ali Evropa tu vatru raspiruje bez mozga definitivno.. Amerika obecala gas al nesto ga nema jer u lazi su kratke noge uvek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here