Tanjug/AP
Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas u Tirani na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na KiM a predsednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napade u Banjskoj 24. septembra.

Makron je na konferenciji za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom ocenio “da bi Vučićeva osuda napada doprinela povratku zatišja” na severu Kosova.

Istakao je da vlasti u Prištini i Beogradu treba da ponovo organizuju izbore na severu KiM i obezbede učešće Srba na izborima.

– Očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da reorganizuju izbore, da Srbi na njima učestvuju, kao i potpuno formiranje Udruženja (ZSO). Očekujem da će Vučić biti odgovoran i isto očekujem od kosovskog predsednika i premijera – rekao je Makron.

Francuska stopirala bezvizni režim: “Priština nije održala reč”

On je podsetio da je Francuska stopirala bezvizni režim za Kosovo jer Priština “nije održala reč”.

– Jasno kažem, verovali smo vam za vize, slučaj je obustavila Francuska jer se radi o poštovanju date reči i reč se ne drži. Očekujem da će strane krenuti napred i to je uslov mira na celom prostoru – dodao je on.

Za francuskog predsednika Emanuela Makrona određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla.

– O evropskim integracijama odlučuju reforme koje preduzimaju države u procesu pridruživanja – rekao je on.

On je govorio o evropskoj perspektivi Albanije i Zapadnog Balkana i rekao da je “nemoguće danas, u vreme kada je Evropa u teškim vremenima, između ponovljenih ratova i podsticanog ekstremizma, da se kontinent zamisli bez Albanije ili Balkana”.

Prvi predsednik Francuske koji posećuje Albaniju u modernoj istoriji

Makron, koji je prvi francuski predsednik koji posećuje Albaniju u njenoj modernoj istoriji, najavio je i sredstva EU koja su predviđena za reformske projekte u ovoj zemlji.

– Za četiri projekta izdvojeno je 210 miliona evra, a do 2027. godine biće izdvojeno više od 600 miliona evra za nove projekte prema vašim prioritetima – rekao je Makron.

Francuski predsednik je, između ostalog, naglasio da će doći do pomaka u nastavku zajedničke agende dve zemlje, pominjući i povećanje francuskih investicija u Albaniji.

Premijer Albanije Edi Rama uverio je predsednika Francuske Emanuela Makrona da će Albanija postati Evropa Balkana, iako je, kako je rekao, “čeka mnogo posla”.

Rama je Makronovu posetu opisao kao više prijateljsku i posvećenu daljem produbljivanju odnosa između zemalja, a ne kao formalnu.

3 COMMENTS

  1. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  2. ….potpuno formiranje Udruženja …E to se sprema Srbima na Kosovu…Samo da nas elegantno urade…Dobi;i ste, sta hocete vise…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here