Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

“Zapad mora da zauzme stav „strateške dvosmislenosti“ u odnosu prema Rusiji, što bi omogućilo da se „sve vojne opcije ostave na pregovaračkom stolu“, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, piše list „Volstrit džurnal“.

Prema podacima lista, Makron se, u februaru tokom telefonskog razgovora sa liderima Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, nadao da će „postaviti temelje za samit u Parizu, za koji je smatrao da će uzdrmati strategiju Zapada“ u vezi sa sukobom u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

Predsednik Francuske je insistirao na neophodnosti da se „prestane sa reklamiranjem granica za učešće Zapada u sukobu, takozvanih crvenih linija, i umesto toga da se natera Kremlj da nagađa”.

List navodi da je Bajden doveo u pitanje potrebu da se promeni strategija zbog moguće eskalacije sukoba.

Šolc je takođe bio protiv te ideje, izjavivši, da ona može da podeli saveznike i da NATO zemlje pretvori u jednu od učesnica sukoba.

Prema informacijama izvora „Volstrit džurnala“, izjava Makrona o tome da ne treba isključiti nijednu vojnu varijantu razvoja događaja u Ukrajini, uključujući i uvođenje NATO vojske, „zaprepastila“ je saveznike.

List navodi da je Makrona njegovo ponašanje učinilo „vodećim jastrebom“ sukoba. U članku se obraća pažnja na to da je francuski predsednik poslednjih nedelja počeo da se obraća mračnom retorikom kako bi francusku javnost pripremio za moguć direktniji sukob sa Moskvom. Napomenuto je da su SAD, Nemačka i nekoliko država Zapadne Evrope odmah rekle da ne žele da šalju svoju vojsku u Ukrajinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u februaru da se EU dogovorila da formira „devetu koaliciju za duboke udare“ – za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“.

Makronove reči oštro je kritikovao niz NATO partnera, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here