Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas na “novi imperijalizam” na Pacifiku tokom posete regionu.

On je osudio “predatorsko ponašanje velikih sila” u regionu, gde Kina proširuje trgovinske i bezbednosne veze.

Francuska, koja ima ostrvske teritorije koje se protežu na Indo-Pacifiku, uključujući Francusku Polineziju, pojačala je odbrambene veze sa Indijom i drugim zemljama u regionu, kao deo koraka da se suprotstavi kineskom uticaju, preneo je Rojters.

U govoru u Vanuatuu, Makron, prvi francuski predsednik koji je kročio na tu pacifičku ostrvsku državu posle Šarla de Gola, rekao je da će Francuska raditi “rame uz rame” sa državama u regionu da očuvaju svoju nezavisnost.

– U Indo-Pacifiku, posebno u Okeaniji, javlja se imperijalizam i logika moći koja preti suverenitetu mnogih država, najmanjim, a često i najkrhkijim – rekao je Makron, ne navodeći nijednu zemlju.

Savremeni svet potresa suverenitet i nezavisnost Indo-Pacifika, ocenio je on.

Posle posete Vanuatuu, Makron bi trebalo da stigne večeras u Papuu Novu Gvineju, koju je danas posetio američki ministar odbrane Lojd Ostin.

U maju su SAD i Papua Nova Gvineja potpisale odbrambeni sporazum, koji postavlja okvir za Vašington da obnovi luke i aerodrome u toj zemlji za vojnu i civilnu upotrebu.

SAD i njihovi saveznici nastoje da odvrate nacije pacifičkih ostrva od uspostavljanja bezbednosnih veza sa Kinom, navela je agencija.

Makronovi savetnici kažu da Francuska može biti “alternativa” i pomoći ostrvskim državama da diversifikuju svoja partnerstva da ne bi postale previše zavisne od jedne zemlje.

6 COMMENTS

  1. Kad se setim šta su uradili Libiji i Gadafiju muka mi je od Francuza…oni nekog nazivaju predatorom a uništili su bogatu državu da ne bi platili dug ???

  2. Sad ti muka od Francuza, a kad se pevalo “Krece se krece ladja francuska..” onda ti nije bilo muka, a?

    • Da i tada je Srbima bilo muka, jer su im plaćali i pertle, a ladje ne bi ni pokrenuli da car Nikolaj Romanov nije zapretio da će izaći iz rata ukoliko se ne pomogne srpskoj vojsci !!! Takodje mi je bilo muka i 1999 kada je Žak Širak izjavio da se srpska deca više neće smejati i kada su Francuzi bacali bombe po Srbiji !!! I da pevam i ja “kreće se ladja Francuska”…jer ko peva zlo ne misli !!!

  3. Ti navodni Radovane ni sam sebe ne razumiješ.
    Ti si jedan od najgorije propagandera koji ovde
    kometarišu.
    čini mise da tije striko bio andrija. a.

  4. Samo napred divljaci, JADAN JE ONAJ KOGA RUS BRANI I KINEZ HRANI, očigledan primer je rusko kineska provincija Smrdija u kojoj SRBI IZUMIRU i već sada ima više kineza i rusa i KINESKIH ROBIJAŠA U BORU, a kako je krenulo stići će i pojačanje iz sibirski gulaga!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here