Tanjug/AP

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas smatra da trenutno postoji mala verovatnoća da će se Belorusija uključiti u sukob u Ukrajini.

– U ovom trenutku mislim da je malo verovatno da će se u kratkoročnoj perspektivi Belorusija uključiti u sukob – rekao je Volas, te je konstatovao da beloruska vojska nije prisutna u zoni sukoba u Ukrajini.

Međutim, kako je kazao, „Belorusija je dozvolila da se njena teritorija koristi za lansiranje naoružanja i malo je verovatno da će se situacija u tom pogledu izmeniti“.
Volas je tom prilikom istakao da Velika Britanija „znanjem i konsultacijama“ pomaže Ukrajini da bolje koordiniše i usklađuje protivvazduhoplovnu odbranu, ali i da uništava navodne „ruske ili iranske dronove kamikaze“.
Britanski ministar tvrdi da je Iran postao „jedan od glavnih vojnih pristalica Rusije“.
– U zamenu za isporuku više od 300 dronova kamikaza, Rusija sada namerava da obezbedi Iranu napredne vojne komponente koje podrivaju kako bezbednost Bliskog istoka, tako i međunarodnu bezbednost – rekao je Volas, ne navodeći nikakve dokaze za svoje tvrdnje.
Velika Britanija treba da „raskrinka“ budući dogovor Rusije i Irana, dodao je britanski ministar, te se našalio da je „on to upravo učinio“. Istovremeno je poručio da će Velika Britanija nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini, obnavljajući kako ukrajinski, tako i britanski arsenal.
Volas je takođe saopštio da je tokom cele godine održavao komunikaciju sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom kako bi se izbegle pogrešne procene i rizik od eskalacije situacije.
Zapadne zemlje tvrde da Iran navodno isporučuje Rusiji bespilotne letelice koje se koriste u sukobu u Ukrajini. Moskva i Teheran su više puta negirali takve tvrdnje.

2 COMMENTS

  1. Pa sta i da uzimaju iranske dronove!!! Ko su englezi da to zabrane kad sam priznaje da pomazu ukre naciste!!!???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here