Mali najavio povećanje plata i penzija: Želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban

Vestionline, Tanjug
Tanjug
Ministar finansija Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

– Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratno 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje od 1. januara – videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli – kaže Mali.

Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

– Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti – istakao je ministar Mali.

On je ukazao da postoji veliki broj izazova, usporava nemačka ekonomija, evrozona – sve to može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

– Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija – istakao je Mali.

Kvalitet života po pitanju infrastrukture raste shodno tome da investiramo što više kroz nacionalni investicioni program, a sa druge strane, rekao je Mali, dodajući da “želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban”.

– U decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra. Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako, ali sigurno, idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije – zaključio je Mali.

Ugledni časopis Fajnenšel tajms u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine.

– Ovo je veoma dobra vest za građane, samo u roku od tri nedelje dve dobre vesti. Najpre smo proglašeni za rekordera po pitanju broja stranih direktnih investicija, 107 prošle godine. Pre dva dana i po obimu investicija smo broj jedan u svetu, dominira kineska fabrika u Zrenjaninu – ističe Mali.

Rekao je da ga ohrabruje da je u prvih šest meseci ove godine imamo 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija što je 31,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime