Tanjug
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali prepisivao je delove doktorske disertacije od drugih autora, ne navodeći citate za naučni rad koji je 2013. godine odbranio na Fakultetu organizacionih nauka, utvrdio je Univerzitet u Beogradu nakon pet godina i predložio Senatu da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata.

Ovu odluku studenti iz pokreta 1 od 5 miliona proslavili su puštanjem studentske himne, a profesori koji su bili uz njih čekaju da se Malom doktorat i zvanično poništi. Dok ministar tvrdi da nije plagirao i da je sve ispolitizovano, opozicija traži njegovu smenu i ostavku cele Vlade Srbije.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno je utvrdio postojanje “neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije”, jer je, kako je rekla rektorka BU Ivanka Popović, u delovima doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora i time prekršio etički kodeks Univerziteta.

– Odbor će konačno rešenje dostaviti Senatu univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi – najavila je Popovićeva.

Mali je za odluku saznao u Skupštini, gde je obrazlagao budžet za 2020. godinu. On je ponovo negirao da je plagirao doktorat i najavio da će se boriti i angažmanom dokazati svoje znanje.

Međutim, bivši član Odbora za profesionalnu etiku Slobodan Prvanović rekao je za N1 da odluka znači plagiranje doktorata, bez obzira na to što ta reč nije upotrebljena. Na pitanje da li je moguće da Senat Univerziteta preinači odluku Odbora, on kaže da je to stvar “pro forme”.

– Senat to treba da verifikuje i da primi k znanju. Ovom odlukom je okončan postupak – naveo je Prvanović i objasnio da je Etički odbor najviša instanca na Univerzitetu koja odlučuje o neetičkom ponašanju.

Profesor dr Dušan Teodorović najavio je prijave Odboru za profesionalnu etiku protiv bivšeg i sadašnjeg dekana FON, mentora Malog i članova komisije, a profesorka dr Tamara Milenković Kerković je ocenila da je ova odluka pokazala da su pritisak javnosti i integritet institucije jači od političkog.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), koju čini deo univerzitetskih profesora, odazvala se studentskom pozivu da 23. novembra šetnjom u centru Beograda demonstriraju solidarnost u borbi za očuvanje autonomije univerziteta. Inicijativa Ne davimo Beograd, koja traži smenu Malog za 25. novembar zakazala je protest ispred Ministarstva finansija.

Mali: Politička odluka

Siniša Mali priznao je da mu odluka etičkog odbora BU nije lako pala.

– Kako mi je? Teško mi je. Mnogo mi je teško što sam ceo život naporno radio, znam koliko sam napora uložio da budem najbolji student. Mnogo sam napora uložio i za svoje diplomske i za postdiplomske studije, jedna magistratura, druga magistratura, doktorat i onda mi je teško da prihvatim odluke političkih komisija. Narod je najbolji sudija, a ne političke komisije – rekao je Mali .