Tanjug
Siniša Mali

U Srbiji će od 1. januara naredne godine prosečna penzija biti 390 evra, a već od decembra ove godine prosečna plata iznosiće 840 evra, izjavio je danas ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije Siniša Mali.

On je za RTS rekao da je država potpuno u dinamici da do kraja 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude preko 1.000 evra, a prosečna penzija od 430 do 450 evra.

Mali je podsetio da je više od 200.000 zaposlenih u javnom sektoru, odnosno prosvetari, medicinske sestre i tehničari, kao i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, već dobilo prvi deo plate za septembar uvećan za 5,5 odsto, dok su plate u celom javnom sektoru povećane za 12,5 odsto 1. januara ove godine.

– Svima njima, a i ostalima u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od 1. januara naredne godine od najmanje 10 odsto. Kada pogledate ta povećanja, to je preko 30 odsto povećanje plata u javnom sektoru samo za ovu godinu, što je daleko iznad nivoa inflacije – naveo je Mali.

On je podsetio da je pre 10 godina prosečna plata u Srbiji bila 331 evro, a prosečna penzija 204 evra.

Ministar je dodao i da penzionere u Srbiji već od 1. oktobra očekuje vanredno povećanje penzija od 5,5 odsto, da se od 1. januara naredne godine penzije povećavaju za još 14,8 odsto, a da ih krajem novembra, početkom decembra očekuje i jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

– Kada pogledate prošlu i ovu godinu, desilo se ono što se nikada u istoriji nije desilo. Neverovatnu smo stvar uspeli da uradimo, a pri tom smo sačuvali makroekonomsku stabilnost. Nama su ukupno penzije porasle i porašće zajedno sa ovim povećanjem 56,1 odsto samo za dve godine – naglasio je Mali.

On je najavio i da penzionere u narednom periodu očekuju brojne pogodnosti uz penzionersku karticu, koje od 1. oktobra treba da zažive.

Prema njegovim rečima, do petka se za tu karticu prijavilo skoro 900.000 penzionera.

– Osim pokazivanja velikog poštovanja i zahvalnosti, želimo da im olakšamo treće doba. Za sedam dana ćemo imati i veliki događaj. Tada kreće primena penzionerske kartice. I na ovaj način pokazujemo koliko se država bori za naše najstarije građane i koliko želimo da im olakšamo treće doba – kazao je Mali.

4 COMMENTS

  1. Narod sastavlja jedva kraj sa krajem
    Prezivljava se kako se mora
    Vecina radnika u Srbiji radi za minimalac a vi redovno pricate o prosecnoj plati koja je duplo veca od minimalca. O cenama da ne govorimo

  2. Ovi na vlasti lazu glupi narod do iznemoglosti. kazu pojeftinjenje neko. Bio sam juce u prodavnici. platio sam 200 dinara vise za svoje standardne proizvode. (Paradajz, paprike, mleko, suhomesnato, voce…..). Do pre nedelju dana ovo je kostalo oko 500 dinara a sada 715 dinara. imam racune. Sa starim jako malim penzijama i platama ispratili smo celu ovu godinu. Kazu bice neka ogromno povecanja sledecih godina a to sve svede na veliko umanjenje sa obzirom na inflaciju. Svugde u svetu za ovolika i neopravdana poskupljenja i pad standarda narod bi izisao na ulice a nasi glupi narod velica vodje i unistavanje naroda i zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here