commons.wikimedia/Arianit
Škeljzen Maljići

Politički analitičar Škeljzen Maljići ocenjuje za Kosovo Online da su godinu na izmaku na Kosovu obeležile ekonomske i političke blokade koje je uvela “neodgovorna” Vlada u Prištini.

On rešenje za odnose Kosova i Srbije, ali i čitavog regiona, vidi u realizaciji incijative mini Šengen, i ukazuje da kosovske vlasti smatraju da je Srpska lista “problematična” jer predstavlja produženu ruku Vlade Srbije.

Pamtićemo 2019. godinu po mnogim blokadama i što je onemogućen nastavak dijaloga zbog takse, to je bila glupa i nepotrebna oduka. Ako je u početku imala nekog smisla, onda kasnije nije. Upamćena je i po bezobzirnoj Vladi koja je imala mnogo ministara, savetnika ministara, oko 100 ih je bilo. Besomučno je trošila na sve strane – ističe Maljići.

Na pitanje kako vidi poziciju Srpske liste na Kosovu i u budućoj Vladi Kosova, Maljići je rekao:

– Srpska lista je problematična kada se gleda sa kosovske strane jer je ona neka vrsta produžene ruke srpske Vlade i onemogućava čak formiranje nekih slobodnih konfiguracija lokalnih Srba, koji nisu potpuno zadovoljni sa Srpskom listom, ali ne mogu da dođu do izražaja.

– Posle ubistva Olivera Ivanovića postoji strah i pritisci. Mislim da će nova vlada i predviđanja da će krenuti nekakvi direktni razgovori sa lokalnim Srbima, možda imati uspeha, naročito ako se uznapreduje u ovom drugom procesu da se pospeši regionalna saradnja. To je neki pozitivan scenario, gde bi na prvo mesto trebalo da dođe demokratija, ekonomski prosperitet i uvažavanje građana ili predstavljanje realnih interesa ljudi, ali ne samo ova etnička reprezentacija. To onda važi i za Albance. Trebalo bi da se deetnicizuje politika koliko je to moguće – zaključuje kosovski analitičar Škeljzem Maljići.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here