Maljković: Rezultati ostvareni u Tokiju istorijski

0
MN Press

Rezultati ostvareni na Igrama u Tokiju su istorijski, rekordnih devet medalja, plus rekordnih 13 plasmana u Top 10, izjavio je danas predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković.

– Rezultati dovoljno govore sami za sebe. Kada smo određivali kriterijume za uspešnost dva su bila ključna – broj medalja i broj finala, odnosno Top 10. Osvojeno je više medalja nego u Riju, više Top 10 nego u Riju i Londonu kada smo imali po 11, a posebno raduju rezultati u boksu, gde dugo nismo mogli da se plasiramo i plivanju – rekao je Maljković na konferenciji za medije.

On je dodao da jedna grupa od 13 do 15 sportova redovno ide na Olimpijske igre, a da je napravljen iskorak sa karateom i basketom.

– Ipak, činjenica da smo imali manji broj kvalifikovanih sportista (87) nego u Riju i Londonu govori da je potrebno napraviti korekcije u funkcionisanju sportskih programa. Istina, imali smo jednu ekipu manje, ali i nastavak negativnog trenda sa pojedinačnim sportistima – 46 za Tokio, 55 za Rio, što je takođe manje od 64 za London – istakao je Maljković.

On je posebno naglasio važan momenat kada je u pitanju odnos sportistkinja i sportista.

– To nam je važno iz pozicija ravnopravnosti i osnaživanja devojčica s obzirom da kod žena postoji veći prostor za razvoj. U Londonu smo imali neizbalansiran tim, dve trećine muškaraca, u Riju 58 muškaraca i 46 žena, a u Tokiju smo izbalansirali 44 zene i 43 muškarca – rekao je Maljković.

Generalni sekretar OKS Ðorđe Višacki istakao je da je put od Rija do Tokija zbog pandemije trajao godinu duže.

– Rezultat od devet medalja je najveći uspeh od Seula 1988, plus imamo pet medalja na OI mladih u Buenos Ajresu, pa najbolji plasman na zimskim OI posle raspada SFRJ, 14. mesto Nevene Ignjatović u Pojončangu, prve medalje na Igrama mladih u Lozani, uzrasta do 18 godina – rekao je Višacki i zajvalio Vladi Srbije i ministarstvu omladine i sporta na podršci.

Nova sportska direktorka OKS Sonja Vasić predstavila je program “Pariz 2024” i plan finasiranja za naredne Olimpijske igre.

– Osnovni cilj je da se obezbede uslovi za pripreme i plasman na OI. Finasiranje ide na osnovu rezultata, po kategorijama, trenutno imamo 47 sportista u programu, 11 u prvoj kategoriji, plus sedam timova, a nadamo se da će broj s vremenom rasti – poručila je Vasić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here