Manter: Ne čini mi se da je podela Kosova verovatna!

0
Tanjug
Ričard Grenel

Bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter rekao je da nema velika očekivanja od predstojećeg sastanka Beograda i Prištine u Vašingtonu, jer Bela kuća taj susret vidi kao događaj u domaćoj kampanji, i verovatno neće preduzeti ozbiljan napor da sledi stateške ciljeve spoljne politike.

Upitan da li je ideja o podeli Kosova „mrtva i sahranjena“ ili je i dalje „na stolu“, Manter kaže da mu se ne čini da je podela Kosova verovatna.

– Na ’Balkanskim dijalozima’ (serija skupova o Zapadnom Balkanu) moje kolege i ja smo uvek podržavali dijalog. Prema mom mišljenju, takav dijalog treba da se fokusira na potrebe ljudi u ovom regionu, sa posebnom pažnjom na specifične dugoročne ciljeve. Nisam svestan da takav fokus i ciljevi postoje u inicijativi Grenela – rekao je Manter.

Kada su u pitanju napori koje predvodi specijalni izaslanik EU u dijalogu Miroslav Lajčak, Manter kaže da odaje priznanje Grenelu što je probudio interesovanje Evropljana.

– Lajčak poseduje puno znanja i iskustva i sada, nadam se, ima snažnu podršku Evropske unije da se angažuje u ovom regionu. Najbolje bi bilo kada bi Amerikanci i Evropljani radili zajedno u rešavanju balkanskog pitanja – rekao je Manter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here