Marbah se orio od pesme

0

Domaćini: Članovi kluba Sveti Sava

 

Okupilo se 600 gostiju a među njima i predstavnici opštine Altšteteten, gde deluje i ima klupske prostorije. Prisutni su bili vicekonzul Srbije u Cirihu Predrag Mandić, i predstavnici naših klubova u Švajcarskoj. Bilo je dosta gostiju i iz Nemačke i Austrije, uglavnom članovi i simpatizeri ovog kluba.

 

Zahvalnica i "Vestima"

Pre početka fešte predsednik je podelio na desetine zahvalnica. Među njima su "Vesti" i njihov dopisnik Žika Marković koji prati sve aktivnosti u ovom klubu.

Na početku je otpevana himna Srbije "Bože pravde" a potom je vicekonzul Mandić održao kratak pozdravni govor.

 

U kulturnom delu programa folkloraši domaćina nastupali su sa igrama iz Jasenice i istočne Srbije i pesmama "Svude mi je vedro nebo" i "Raslo drvo topolovo". SFD Homolje iz Gosaua predstavilo se "malom" grupom i koreografijom Ranovac, a njihova srednja grupa igrama iz Leskovca.

 

Gosti iz Austrije, kulturno-umetničko društvo "Sveti Nikola" iz Volfurta, odigrali su igre iz Gruže, Levač i Krajiško polje i otpevali pesme Tri devojke i Goranine Ćafanine. Sva tri udruženja su digla publiku na noge i pobrala aplauze.

 

– Ove smo godine bili veoma aktivni. Sakupljali smo humanitarnu pomoć za naše ljude u domovini, poslali smo tri šlepera i gradili kuću familiji Manojlović u Republici Srppskoj i mislim da su naši članovi ovo zaslužili da im se na najlepši mogući način odužimo – kaže Ljubiša Mirić, predsednik ovog društva, rodom iz Prizrena.

 

Mislim da smo uspeli da pomenimo lošu sliku o Srbima koju su davali ovdašnji mediji. To se posebno odnosi na Altšteten i komšije u okruženju. Svi su shvatili da mi ovde negujemo našu kulturnu baštinu i običaje i da smo otvoreni za druženje sa svim narodima koji ovde žive – istakao je počasni predsednik ovog kluba Neša Kovljenić.

 

– Nema ništa lepše od unuka koji se ovde uz nas vesele. Mnogo mi je drago i ponosan sam zbog toga. Ja starim polako a oni su tu da nas zamene – kaže deda Stanko Dukić iz Romanovca kod Gradiške.

 

– Večeras smo nastupali kod naših prijatelja i time uveličali njihov jubilej. Lepo je kada se svi zajedno družimo i kada izlazimo u susret jedni drugima – kaže Jadranko Lešić predsednik KUD-a "Sveti Nikola" iz Volfurta (pokrajina Forarlberg) u Austriji.

 

Tačno u ponoć rezana je velika rođendanska torta. Bila je ovo nezaboravna zabava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here