EPA/James Ross
Endi Mari

Novak Đoković, najbolji teniser sveta i Endi Mari, bivši broj jedan, tokom karijere odigrali su 37 međusobnih mečeva, a poslednji još 2017. godine u Dohi. Sedam godina posle njihovog poslednjeg duela, proslavljeni Britanac govorio je o tome koliko mu je svaki put bilo teško protiv srpskog asa.

Čak 26 puta Novak Đoković pobedio je Endija Marija, dok je u 11 mečeva Britanac bio bolji. Na vrhuncu karijere Britanca njihovi mečevi bili su spektakularni, ali kada bi se sada sreli Novak bi verovatno imao izuzetno lak zadatak.

– Igrao sam mnogo finala protiv Đokovića i uvek je bilo neverovatno teško, iako smo na neki način zajedno odrasli i imao sam mnogo iskustva u igranju protiv njega u najvećim takmičenjima. Čak bih rekao da je u drugom delu svoje karijere još jači – rekao je Mari na konferenciji za medije u Dohi.

Osvajač tri grend slema Novaka je poslednji put pobedio 2016. godine u finalu završnog mastersa. Te godine Endi je Đokovića pobedio i u Rimu, ali smatra da je mlađim igračima mnogo teže danas jer se nose sa velikim pritiskom s obzirom na Novakova dostignuća.

– Ono što je on postigao u poslednjih pet-šest godina mnogo otežava život mladim igračima. Kada oni stanu na teren protiv njega, znajući da je osvojio 24 grend slema i 98 titula ukupno, nije im lako uz limitirano iskustvo koje imaju. Igrati protiv nekoga ko je toliko toga osvojio, zaista je teško – istakao je Mari.

U položaju u kakvom su sada mlađi igrači protiv Novaka, Endi je bi protiv Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

– Ja sam se slično osećao kada sam igrao protiv Rodžera u mom prvom finalu US opena ili kada sam igrao protiv Rafe u završnici velikih turnira. Nije isto igrati u finalu ili u četvrtfinalu i polufinalu. Zato je mladim teniserima teško kada vide Novaka sa druge strane mreže, zaista im je teško da ga pobede. I to ne samo zbog teniskog faktora koji je kod njega neverovatan, nego i zbog psihološke snage jer je on to puno puta prošao dok mnogim mladim igračima to tek počinje da događa – smatra proslavljeni Britanac.

Dok Đoković i dalje vlada teniskom scenom, Mari je 50. na svetu i muči se.

– Nikad nisam imao ovakav period u karijeri. Nije baš najlepše iskustvo. Ali ako uspem da to prihvatim kao priliku da nešto naučim, biće to pravi izazov. Nikada do sada nisam gubio mečeve u serijama, uvek je bilo suprotno, dobijao sam ih na taj način – istakao je Mari.

Uprkos svemu, slavni Endi ne želi da kaže zbogom tenisu.

– Dovoljno sam jak da istrpim sve te udarce. Nisam izgubio apetit za sport ili treninge i nadam se da će se sve preokrenuti. I dalje uživam u pripremama za turnire i mečeve. Stvari nisu uvek perfektne, nadam se da ću ovo iskustvo moći da iskoristim u budućnosti ako budem radio kao trener – rekao je Mari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here