Lična arhiva
Umetnički zanos: Marija Marković

Naša poznata vajarka u Italiji, Marija Marković, umetnica izvanrednog talenta i na dobrom glasu o kojoj ste već imali prilike da čitate na stranicama “Vesti”, oprobala se nedavno, za katolički Uskrs, u klesanju svima nama dragog materijala čokolade. Nju su povodom najvećeg hrišćanskog praznika pozvali da dođe u jedan tržni centar u Rimu, kako bi napravila skulpturu od čokolade. Organizatori su imali veliku želju da im Marija napravi Koloseum, vajarski prikaz monumentalne zgrade po kojoj je italijanska prestonica čuvena širom sveta.

Marija stvara i u kamenu i drvetu

Interesovanje posmatrača

Marija je prepoznatljiva po sopstvenoj umešnosti da drvetu, kamenu i ledu udahne život i privuče interesovanje i fascinaciju posmatrača. Čitalačka publika “Vesti” je umetnicu upamtila po izložbi “Koreni” u Veneciji minule godine, po panju sa korenjem koji u sebi sadrži srce (srce od kamena Majela).

Marija stvara i u kamenu i drvetu

– Simbolika je jasna: iako smo otišli iz naše zemlje jedan deo našeg srca uvek ostaje u otadžbini sa rodbinom. Ovaj panj je postavljen na zemlji u obliku trougla koji predstavlja ravnotežu. U ovom slučaju ta ravnoteža emotivna povezana je sa srcem, jer se nalazim van mog rodnog mesta i to predstavlja želju da održim ravnotežu zarad opstanka – ističe umetnica za naš list.

Vajarka sa svojim radovima

Niz izložbi

Posle niza uspešnih izložbi u Italiji i van njenih granica, kao što je Francuska, Kina, Slovačka i mnoge druge zemlje, ovoga puta izazov je hteo da se oproba i u jednom, za nepce slatkom materijalu, u čokoladi; posle drveta, kamena i leda usledila je čokolada.

– To je je bilo moje prvo iskustvo da radim u čokoladi. Nisam očekivala da je čokolada toliko tvrda. Obrađivala sam je tehnikom kao za klesanje drveta i koristila sam isti alat za obradu drveta, odnosno dleto koje je najbolje oruđe za tu tehniku. Zadovoljna sam ishodom, a još zadovoljnija pozitivnim iznenađenjem klijenta koji je od mene tražio da umetničko delo bude rađeno u komadu čokolade – ističe naša poznata vajarka.

Rođena Beograđanka

Da se podsetimo, Marija, rođena Beograđanka, predsednica je Međunarodnog kulturnog udruženja Atelier 3+10, u kome se bavi promocijom savremene umetnosti. Izložbe koje organizuje i na kojima učestvuje kao umetnica su visokog nivoa i uglavnom podržane od strane različitih italijanskih i stranih institucija.

Stvaranje čokoladnog Koloseuma

Profesorski posao u Peskari

Nedavno, iz poslovnih razloga, Marija se preselila u Abruco, tačnije u Peskaru, gde radi kao profesor u srednjoj likovnoj školi. Svoj umetnički pravac nastavlja u izradi skulpture u kamenu sa planine Majele. U međuvremenu, nastavlja da izlaže i učestvuje na raznim simpozijumima u Italiji i drugim zemljama.

Radovi u ledu

Osim kamena i drveta, Marija Marković takođe pravi skulpture u ledu i snegu. Njeni radovi su izloženi ne samo u Evropi, već i u Kini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here