Marširali za postradale Jovanoviće

0

Marš prijateljstva sa srpskom i norveškom zastavom na čelu
 

U Maršu je učestvovalo oko 400 članova Društva srpsko-norveškog prijateljstva, članova porodica interniraca, ali i Norvežana, istina u manjem broju nego prethodnih godina.

Među Norvežanima bila je i Milanovčanka Sofija, udata za Erlinga Oneslenda iz Osla, koji su marširali zajedno sa svojim sinovima Justeinom (4), Stefanom (3) i petomesečnim Vegartom, koji je bio najmlađi učesnik Marša i koji je deo predviđene maršrute prešao u kolicima za bebe.

– Prijateljstva nastala u toku Drugog svetskog rata između Norvežana i Jugoslovena, a najviše ih je bilo iz Srbije, na neki način su odredila i moju sudbinu, jer sam svog supruga Erlinga upoznala na jednom od ovakvih marševa – ističe Sofija.

 

Vegart od mame Srpskinje i tate Norvežanina najmlađi učesnik marša

Ovogodišnji Marš ostaće upamćen i po tome što je imao izrazito humanitarnu crtu, jer su svi učesnici dali svoj novčani prilog za pomoć desetočlanoj porodici Dejana Jovanovića iz zaseoka Ćeramide na Rudniku.

– Novac koji su priložili učesnici Marša je predat Mirjani Jovanović, majci osmoro dece i stubu porodice. Međutim, to je tek deo pomoći, jer je postignut dogovor između predstavnika Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji i Društva srpsko-norveškog prijateljstva da se brojnoj porodici Jovanović kupi nova kuća – istakao je za "Vesti" Dragan Marković, sekretar Društva srpsko-norveškog prijateljstva.

Dejan i Mirjana Jovanović i njihova deca Jelena, Milica, Olgica, Dušica, Danijela, Dragoslav, Stefan i Aco, koji su učestvovali u Maršu prijateljstva, bili su presrećni onim što su dobili i što im je ponuđeno.

– Za nas Jovanoviće ovo je dar kakav smo samo mogli da poželimo nakon saznanja da klizište svakog trenutka može da odnese i kuću i nas zajedno sa kućom – naglasio je Dejan Jovanović.

 

Humani maturanti

U vreme održavanja Marša, u kući jugoslovensko-norveškog prijateljstva bilo je zakazano i jubilarno druženje maturanata milanovačke gimnazije koji su školu završili 1974. godine. Oni su takođe odlučili da se novca za proslavu odreknu na ime pomoći porodici Jovanović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here