Maske obavezne, viziri zabranjeni

EPA/Christian Bruna

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober pomerio je primenu novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa sa petka na nedelju. To je učinjeno uz obrazloženje da je građanima trebalo dati dovoljno vremena da upoznaju nove mere, među kojima je proširenje obaveze nošenja zaštitnih maski.

Tako u uredbi stoji da kod ulaska na javni prostor na zatvorenom, ali i u podzemni prolaz mora da se nosi maska. Isto važi i za skupove i manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, i to i za vreme trajanja događaja na sedećem mestu.

S druge strane, u novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. novembra, čime se omogućava dvonedeljni prelazni period. Utvrđeno je da viziri ne štite od širenja korone.

Prilikom ulaska na javna mesta na otvorenom mora biti držana distanca, prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu, od najmanje jednog metra.

Uredbom su definisani i izuzeci vezani za distancu, pa se navodi da obavezna distanca od jednog metra ne važi za osobe istog domaćinstva, unutar jedne grupe od maksimalno šest osoba, i plus maksimalno šest maloletne dece, kao i između hendikepiranih osoba i njihovih pratilaca.

U avionima, kao i javnom prevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obavezna maska.

Uredbom se uvodi obaveza nošenja maski i u stanicama metroa, železničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Ko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može nositi masku, moraće imati potvrdu lekara koji ima licencu za rad u Austriji.

Ograničenja u restoranima

U restoranima je ograničen maksimalna broj ljudi za jednim stolom na šest osoba u zatvorenom, i 12 osoba na otvorenom. Ukoliko ugostiteljski objekat ima na raspolaganju više od 50 sedećih mesta od 1.novembra moraće da ima koncept prevencije, a moraće i da ima i „kovid izaslanika“. Uz to jelo i piće, uz izuzetak kioska, pijaca, moći će da se konzumiraju samo sedeći. Novina je i da posle kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske pumpe i kioske.

Na probi šest osoba

Uredbom su regulisane i probe, nastupi horova i muzičkih orkestara. Kod amatera će ubuduće moći u zatvorenom da nastupa zajedno samo šest osoba, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih muzičara obavezujući koncept prevencije, a ako broj učesnika prevazilazi u zatvorenom prostoru 50 i na otvorenom 100 ljudi, neophodan je i „kovid izaslanik“.