pixabay.com

Američki državni dug i budžetski deficit predstavljaju najveću pretnju globalnoj ekonomiji ove godine, saopštila je ruska vladina agencija “Roskongres”.

“Dug Vašingtona od 34 triliona dolara je matematički nemoguće otplatiti”, tvrdi “Roskongres” u najnovijem izveštaju, bazirajući svoju procenu na trenutnom odnosu između veličine duga, stope po kojoj raste i budžetskih prihoda.

U izveštaju se navodi da je prekomerni dug akumuliran po niskim stopama, ali ga je potrebno refinansirati po visokim stopama koje ograničavaju ekonomsku aktivnost i smanjuju priliv gotovine.

“Srednjoročno, servisiranje američkog duga koštaće jedan trilion dolara godišnje”, navodi se u izveštaju pod naslovom “Ključni događaji – 2024. Geoekonomija. Prognoze. Glavni rizici”.

U izveštaju se napominje da Vašington ne može da reši problem ponovnim pokretanjem štamparije ove godine, jer bi to dovelo do veće inflacije.

“U SAD su 2022. godine potrošačke cene skočile na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, što je navelo Federalne rezerve da se upuste u seriju povećanja stopa kako bi ukrotile inflaciju”, navodi se u izveštaju.

“Roskongres” napominje da je savezni dug SAD premašio 34 triliona dolara prvi put u istoriji krajem decembra. Sada iznosi oko 102.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete u zemlji.

Ukupan javni dug SAD je otprilike jednak ekonomijama Kine, Nemačke, Japana, Indije i Velike Britanije zajedno, kao što je istakla “Fondacija Peter G. Peterson”, nestranačka grupa za fiskalnu politiku u NJujorku.

Među ostalim pretnjama globalnoj ekonomiji, “Roskongres” je identifikovao globalni “balon” na tržištu nekretnina, pominjući bankrote poznatih kineskih investitora u oblasti nekretnina “Kantri garden” i “Evergrand”, nestalnost američkog tržišta akcija i demografska pitanja, odnosno smanjenje kineske populacije.

Fondacija “Roskongres” osnovana je 2007. godine i ključni je organizator nacionalnih i međunarodnih kongresa i izložbi sa ekonomskim i društvenim fokusom. Među događajima kojima je Fondacija bila domaćin je i Forum Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu u julu.

5 COMMENTS

  1. Kome duguju, sami sebi. Najveći proizvod Amerike je dolar. Štampa i deliš po svetu. Ratuješ i ubiješ. Otimaš i plaćaš dolarom i kome dug da platiš sam sebi. Da je sreće i pameti na planeti pa da im se vrate sve dolari nazad i da ih niko neće.To bi bilo lepo doživeti.

  2. Jedino resenje za svo stanovnistvo planete i sve zemlje osim Zapadne hemisfere je prekid placanja i koriscenja dolara.Tada bi USA osetile snagu svog oruzja po svojoj kozi.

  3. Nista novo. Jedan veliki rat i resen dug. Nista novo. I nije to prvi put.Zato se prave svi ti ratovi. Ovak sistrm na planeti tako funkcionise. Jede sam sebe i onda velikim krizama,ratovima se vrsi reset. Posle reseta ,opet nekoliko decenija laznog mira i blagodeti( kako za koga,naravno)…

  4. Sta ce onda nbiti sa evrom?
    Privatni investitori su angazovali svoja sredstva kao da hoce ih iskoriste na vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here