Tanjug
Potpisani ugovori: Đorđe Milićević sa predstavnicima lokalnih samouprava

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević je potpisao Program finansijske podrške sa predstavnicima 17 gradova i opština, u kojima će u julu i avgustu biti održan 21 tematski letnji kamp za mlade iz rasejanja sa ciljem stvaranja čvršćih veza matice i dijaspore.

Očekuje se da će u kampovima učestvovati više od 5.000 mališana srpskog porekla iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Rumunije, Turske, Grčke, Norveške, Francuske, Češke Republike, SAD, Kanade…

Ovo je, kako je rekao ministar Đorđe Milićević, značajan korak ka jačanju veza Srbije i sunarodnika koji žive rasejani širom sveta.

– Potpisivanjem ugovora ulazimo u fazu realizacije projekta koji će obeležiti leto. Kampovi nisu samo skup okupljanja mladih srpskog porekla iz različitih krajeva sveta, već su i prilika da se mladi Srbi, razdvojeni kilometrima, ponovno povežu sa korenima, bogatom istorijom i kulturom naše zemlje – poručio je ministar.

Milićević je ukazao da su se lokalne samouprave angažovale da ovaj projekat bude nezaboravan za goste. Naveo je da će se organizovati sportski, naučni, kulturno-umetnički kampovi, prilagođeni interesovanjima i afinitetima mladih. Cilj je, prema njegovim rečima, da se stvori atmosfera koja će podsticati razmenu ideja, razumevanje i prijateljstvo. Ministar se obratio i deci iz dijaspore.

– Kampovi su prilika da ojačate nacionalni identitet, povežete se sa svojom zemljom i stvorite trajna prijateljstva. Verujem da će ova iskustva biti neprocenjiva i da će vam pružiti novo razumevanje i ljubav prema Srbiji. Što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima – kazao je Milićević.

On je istakao da je očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i istorije, jedan od osnovnih ciljeva kampova.

Oraganizaciju kampova sprovode lokalne samouprave, a ovaj projekat sa 120 miliona dinara finansira Vlada Srbije.

Nezaboravno iskustvo

Đorđe Milićević podseća da su 2023. organizovani kampovi bili pionirski poduhvat.

– Siguran sam da smo već tada uspeli u nameri. Gde god sam posle putovao po Evropi, naša deca su mi prenosila utiske da su bila oduševljena boravkom u Srbiji i jedva čekaju da ponovo dođu. Verujem da će i ove godine poneti najlepše utiske i da će i dogodine doći u kampove i dovesti svoje prijatelje iz sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here