Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas na ručku patrijarha SPC Porfirija, članove Sabora SPC i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vučić je poručio je da će se Srbija političkim sredstvima suprotstaviti svim protivpravnim aktima nasilja nad Srbima na Kosovu koji su izloženi progonu i da nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Poglavar SPC, kojem je nedavno zabranjen dolazak u Pećku patrijaršiju, istakao je da je Kosovo na Saboru SPC postala prva tema. Milorad Dodik naveo je da se se protiv srpskog naroda i srpskih država “trenutno vodi sveopšti rat”.

Vučić je ukazao na svakodnevne pokušaje da se Kosovo odvoji od Srbije.

– Svakoga dana na različite načine pokušavaju. ne samo iz duše i srca, nego i fizički da nam u potpunosti odvoje Kosovo i Metohiju. Naš narod na KiM je izložen brutalnom progonu i neće biti lako da se to zaustavi. Suprostavićemo se njihovim protivpravnim i svim drugim aktima nasilja političkim sredstvima i učiniti sve što možemo za naš narod na Kosovu i Metohiji. I ne moram da ponavljam, nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu – rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost patrijarhu Porfiriju i svim arhijerejima SPC što se bave i pitanjem rezolucije o Srebrenici koja je, kaže, ključna za opstanak srpskog naroda.

– Ta rezolucija je donošena tajno, skrivana od nas, od očiju javnosti. Osam meseci su na njoj radili. Tek posle toga je Srbija došla do spoznaje ko su tvorci i ko je sve na tome radio i notorna je neistina da je reč o rezoluciji koja bi trebalo samo da obeleži jedno stradanje i ništa više. Jer, da je to tako, to ne bi morali ni da donose, već postoji odluka Generalne skupštine o svim genocidima koji su se dogodili širom sveta. Ali to za njih nije bilo važno. Želeli su posebno da obeleže Srebrenicu – kazao je Vučić.

On je dodao da je time otvorena Pandorina kutija i naveo da će veoma brzo Rusija pokrenuti zahtev da se proglasi genocidom Nemačko ubijanje Rusa i sovjetskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

– Mi ćemo to tražiti za to što su Nemci činili u Srbiji, centralnoj Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali, da ne govorim da će to da otvori mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile od starosedelaca američkih do mnogih drugih. U svakom slučaju to je za nas veoma teško pitanje i to pokazuje kakav je odnos pojedinih u regionu prema nama i nekih svetskih sila – zaključio je Vučić.

Porfirije: Tema Kosova je za nas prva tema

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je, po suštini, prva tema redovnog majskog Arhijerejskog sabora SPC, bilo pitanje Kosova, kao i činjenica da Sabor nije mogao da se održi u Pećkoj patrijaršiji.

On je zabranu ulaska vladika SPC na Kosovo uporedio sa zatvaranjem “vrata za molitvu”.

– Smatramo da onaj ko je zatvorio molitve za mir u svetu, molitve za spasenje ljudskog rata zapravo sam sebi je naneo štetu mnogo veću nego nama. Tema Kosova je na ovom Saboru za nas i u tehničkom smislu te reči postala prva tema – istakao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici patrijarh je naglasio da je svaki zločin zločin, a onaj u Srebrenici zločin velikih razmera.

– I mi nikada nismo po svojoj savesti i ubeđenju i po veri u Hrista poredili zločine koji je veći koji je manji, gde je više manifestacije zla se pojavilo. Ali smo ovom namerom UN dovedeni u takvu poziciju da hteli-ne hteli sada treba da poredimo ne zbog toga da bismo pokazali ko je stradao više ili manje ili da bismo umanjili značaje zločina u Srebrenici, nego da bismo pokazali da u najmanju ruku ništa manje kroz istoriju nismo stradali, a tu ne mislim na vekove koji su daleko iza nas nego na noviju istoriju i na novije vreme – rekao je Porfirije.

On je naveo da su Srbi bili stradalnici u nesagledivim razmerama u novijoj istoriji navodeći primere strdanja tokom postojanja NDH i od Drugog svetskog rata.

– Od NDH samo u novijoj istoriji, i vremena Drugog svetskog rata pa naovamo, mi smo pretrpevši zločine neslućenih razmera ipak kao narod i kao crkva bili u prilici da smognemo snage i da idemo dalje. I to da idemo dalje računajući i sa drugima, pružajući i ruku pomirenja i ulažući ogromne napore da zajedno organizujemo život koji je pred nama. Nismo insistirali i oprostite na izrazu, trljali nos bilo kome svojim stradanjem nego smo dostojanstveno te rane stradanja nosili i nosimo imajući nevino postradale žrtve kao naš zalog pred prestolom Gospodnjim za večnost uzdajući se i u njihove molitve i to ne samo za nas, nego i za one koji su zlo nanosili – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Dodik: Protiv Srba se vodi sveopšti rat

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se protiv srpskog naroda i srpskih država trenutno vodi sveopšti rat.

– To ne podrazumeva oružani sukob ali sve što postoji u arsenalu borbe protiv Srba danas se koristi – kazao je Dodik.

On je rekao da je snažna srbija osigurava bezbednost RS i ocneio da odnosi Srbije i RS nikada nisu bili bolji i korektniji.

– Naši odnosi podrazumevaju i sve ono što se vidi i što se ne vidi, ali u suštini je upereno na to da se održi zajednički identitet i zajednički cilj. Republika Srpska je svesna da bez snažne Srbije nema ni opstanka RS, a da ne govorim o našoj snažnoj poziciji. Isti oni koji su bili kroz istoriju na drugoj strani i danas su, samo su još više ogorčeni. Njima ne odgovara snažna Srbija koja jeste. Može u Srbiji i međuna nama ovde da bude različitih mišljenja o tome, ali budućnost Srbije nikada nije zavisila od snažne političke ličnosti kao što je to u ovom trenutku – rekao je Dodik.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici Dodik je naglasio da ukoliko bude bila usvoje biće doveden u pitanje opstanak srpskog naroda u okviru BiH i subjektivitet Republike Srpske će nestati u roku od nekoliko decenija.

– I ova rezolucija će služiti kao nova platforma za napade na Srbe i njene organizacije. Moramo sve da učinimo, u političkom smislu moramo da se distanciramo od BiH i organizaciono i u državnom smislu, kako god to izgledalo. Mi nemao šanse, proćićemo kao Srbi u Federaciji, oni u Hrvatskoj… Ostrašćena podrška koju danas imaju muslimani, koji su uvek podržani od Hrvata, kad god treba nešto dugoročno da nam bude loše to će biti na toj strani – naglasio je Dodik.

On je ponovio da ne treba da se beži od ideje ujedinja Republike Srpske i Srbije.

– Ostaje nam ovo jedinstvo i ne smemo da bežimo od te ideje. Zvanično će predsednik uvek reći da je za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i to je u redu, ali ono što moramo da znamo da nema srpskog naroda, u to sam uveren, i zato sam izložen ovolikim napadima. Nema našeg tamo bez priključenja i statusnog priključenja Srbiji. Neko ko je pravio Dejtonski sporazum nije ostavio šarenu BiH nego je razmišljao da BiH jednog dana neće moći da živi, pa je napravljena međuentitetska linija, granica, koja postoji. Ona je katastarska, upravna, svaka druga – napomenuo je Dodik.

On je dodao da ta ideja ne podrazumeva oružani sukob, već da se dugoročno osigura odvajanje RS od BiH i pripajanje Srbiji.

– Mi moramo, ne da vodimo ratove, nismo ti koji će to uraditi, ali dugoročno moramo da osiguramo svest da RS i srpski narod na tom prostoru jedino imaju šanse dugoročno da se odvoje od BiH i ujedine sa Srbijom. To je nešto što ovo vreme najbolje pokazuje i to pokazuje najbolje ova rezolucija, jer ona ima za cilj primenu diskfalifikacije i moralne i svake druge srpskog naroda – istakao je Dodik.

2 COMMENTS

  1. Ako se vodi sveopsti rat, zasto se Srpski narod onda ne brani sa svim sredstvima sto ima???

    Vas trojica ste obicne marionete. Niste u stanju da branite Srpski narod! Ali zato znate da lazete narod!

  2. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here