pixabay.com

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa proširio je svoje poslovno carstvo, kupovinom većinskog paketa “Mirotin grupe” iz Vrbasa.

Time se njegova imperija povećala za još deset firmi, a do juče brojala je nešto više od 70 firmi, koliko je bilo pod okriljem ove kompanije, među kojima su i fabrika ulja “Banat” i poljoprivredno gazdinstvo “Sava Kovačević”.

Ovom kupovinom, u njegovo vlasništvo su došli i mlin “Mirotin Tisa“ iz Savinog Sela, Ribarsko gazdinstvo “Ečka“ iz Lukinog Sela, mlekara “Dana”, “Agrovojvodina komercservis“ iz Novog Sada, kao i preduzeće “Agrimaks“ iz Vrbasa. Uz to, on od juče gazduje i kompanijama “Mirotin energo“, “Mirotin vet“, “Mirotin invest“ iz Vrbasa, ali i “Mirotin Crna Gora“ iz Podgorice.

Drugim rečima, ovom transakcijom Matijević je postao verovatno vlasnik najvećeg broja firmi ali sa njom je učvrstio i prvo mesto na listi srpskih veleposednika jer je svojih 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, uvećao za još 4.000.

Toliko se u katastru do juče vodilo na poljoprivredno gazdinstvo “Savo Kovačević”. Ako se tome doda i oko 2.500 hektara u Hrvatskoj, to mu otvara vrata da svoju do sada lokalnu titulu ”srpski kralj mesa” zameni novom i većom, a to je “balkanski kralj oranica”, piše Blic.

Pošto poslednjih godina ulaže i u nekretnine i hotelijerstvo, neizvesno je da li će i tim oblastima poneti neko laskavo priznanje, ali ono što je izvesno, to je da ovde nije kraj ulaganjima Petra Matijevića jer, kako sam kaže “voli igru velikih brojeva i kada radi, radi na veliko”.

Inače, sredinom avgusta novosadska kompanioja Mat real Estate u vlasništvu Petra Matijevića kupila je i zrenjaninsku fabriku Radijator AD i to za 414,8 miliona dinara. Fabrika se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište, sve to na preko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta. Krajem juna, Matijević je kupio i autobusku stanicu preduzeća ATP Vojvodina po ceni od 2,23 mil EUR.

– ATP smo povoljno kupili i deo njenog prostora iskoristićemo da napravimo prodajni salon za našu poljoprivrednu mehanizaciju koju proizvodimo. Pored toga i Hrvatska je segment našeg delovanja u poljoprivredi pa će mo nastaviti da pratimo dešavanja i na tom tržištu – kaže Matijević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here