Đ. Janković
Bogat program: Manifestacija organizovana 13. put

Ovo je mesto jedne od najtežih i najkrvavijih bitaka u Velikom ratu, ovde je međa opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik i verujem da su naši preci zadovoljni što nas ovo mesto spaja, što se ovde družimo, poštujemo i bratski slažemo na ovoj prelepoj planini. Tako reče jedna seda glava pre nekoliko dana kada je na Jagodnji, nedaleko od spomenika na Mačkovom kamenu, održana 13. manifestacija Dani međaša.

Ponovo su se okupili žitelji Malog Zvornika, Ljubovije i Krupnja, ali i Osečine i Loznice, da se uz zanimljiv program druže, provesele, ali i malo nadmeću.

Domaćin: Dejan Mihajlović

Domaćin Turističko-sportska organizacija Krupnja (TSOK) trinaesti put je organizovala ovu manifestaciju na tromeđi tri opštine, uz pomoć turističkih organizacija Ljubovije i Malog Zvornika, da se žitelji ovih mesta, ali i gosti sa strane, okupe i druže.

– Pripremljen je bogat kulturno-umetnički program uz nastupe folklornih ansambala, tu takmičenje u ručnom košenju gde se prijavilo rekordnih 17 učesnika, četvorica su došla iz Han Pijeska (RS), zatim kuvanje pasulja. Imamo i narodni višeboj sa disciplinama skok udalj, bacanje kamena sa ramena, skok uvis i nadvlačenje konopca. Ovo je jedna od najlepših i najvećih manifestacija u našoj opštini. Međa je nešto što deli ljude i uglavnom donosi probleme, ali ova naša je mesto gde se oni sastaju, druže i povezuju. Ovo je lep primer da međa može na lepši način da bude poznata – kazao je uoči početka manifestacije Dejan Mihajlović, direktor TSOK.

Momci se nadmetali i u skoku uvis iz mesta

Da se ogleda u košenju ovdašnjih livada prvi put je došao Savo Vlačić iz Han Pijeska. Kaže da ga ovi predeli podsećanju na “njegovu Romaniju” kao i da poslednjih petnaestak godina učestvuje sa kolegama na ovakvim takmičenjima po Republici Srpskoj i Srbiji radi očuvanja tradicije ručne kosidbe.

Bacanje kamena s ramena

– Lepa je atmosfera, evo imamo i muzičare kao podršku da nas bodre dok kosimo. Ovde su dobri ljudi i domaćini. Tu smo da podržimo ovakve manifestacije kada je u pitanju ručna kosidba. Sa mnom su još trojica kolega, a došli smo na poziv braće iz Krupnja i mislim da ćemo se družiti i ubuduće – kazao je Vačić koji je u kosidbi bio drugi.

Publika zdušno navijala: Neizvesne borbe u nadvlačenju konopca

Najveće interesovanje posetilaca izazvao je višeboj. Momci su se nadmetali u skakanju udalj iz mesta, bacanju kamena s ramena, kažu teškog “samo” 17 kilograma, skoku uvis iz mesta, a najveću buru napravilo je nadvlačenje konopca. Ekipe su ozbiljno shvatile nadmetanje pa je bilo baš povuci-potegni. Neke borbe su bile baš naizvesne, kretala se traka tamo, ovamo, klizale patike po travi, usecao konopac u dlanove, a publike je zdušno navijala.

Lakše je uz muziku: Orkestar bio podrška koscima

Okupili su Dani međaša mnogo sveta, bilo je tu i muzike pod šatrom, zabave za decu, tezgi za svačiji ukus, ali je najvažnije bilo dobro raspoloženje. Jeste kiša u nekoliko navrata pokušala da pokvari manifestaciju, ali je brzo odustajala. Domaćini su najavili da će dogodine sve biti još bolje i da će Dani međaša biti sve poznatiji širom Srbije.

Došao iz osečine: Dragan Popović

Pasulj je nezaobilazan

Naravno uz sva kulturna i sportska dešavanja nezaobilazno je bilo i kuvanje pasulja. Dragan Popović je stigao iz Osečine gde je, inače, direktor Turističke organizacije Podgorina.

– Ovde sam svaki put i ovo je divna manifestacija. Spremamo pasulj, naše staro jelo, a ko je bio u vojsci zna šta je dobar pasulj. Bio sam možda 50 puta na ovakvim takmičenjima i imam nekih 20, 30 pehara. Inače, sam član Asocijacije kuvara amatera Vojvodine i kuvarski sudija u toj asocijaciji. Često idem na ovakva druženja, a i mi u Osečini imamo 30. jula sedmu manifestaciju Kotlić Rađevine pa ko voli neka dođe – priča Dragan dok proba da li je jelo gotovo.

Najmlađi kosac: Vladimir Kikanović

Publika uz Vladimira

Najveću pažnju i podršku publike dobio je Vladimir Kikanović, šesnaestogodišnjak iz Krupnja, koji je bio najmlađi, a njegov deda Milorad najstariji učesnik kosidbe.

– Deda me nagovorio da se takmičim i nije bilo loše. On me i naučio da to radim i kosim već dve, tri godine. Nema mnogo mladih koji kose ručno jer su tu kosačice, trimeri. Drago mi je što me publika bodrila i mislim da ću i dogodine učestvovati – kazao je ovaj momak posle takmičenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here