pixabay.com

Više od 1.100 medicinskih sestara iz Novog Južnog Velsa, koje su angažovane tokom pandemije, uskoro će ostati bez posla, jer sredinom 2025. ističe finansiranje ovog programa državne vlade.

Za ovakvu situaciju, u kojoj se našlo preko hiljadu zaposlenih, ministar zdravlja Novog Južnog Velsa, Rajan Park je okrivio prethodnu koalicionu vladu, što ih je samo privremeno zaposlila, ali se nije obavezala da će produžiti finansiranje ili učiniti njihova radna mesta stalnim.

– Teško je poverovati da smo prošli kroz period kovida, a zatim ostavili ovih 1.100 ljudi samo na privremenom radu – rekao je Park.

– Ovo je još više neverovatno kada se zna da su naši zdravstveni radnici na prvoj liniji pomogli da prođemo kroz mračne dane pandemije.

Portparol ministra Parka rekao je da se vlada namučila da pronađe novac za ovaj program u septembarskom budžetu.

Međutim, predstavnik opozicije za pitanja zdravstva Met Kin rekao je da je na novoj vladi da produži finansiranje ili da preuzme odgovornost za smanjenje postojećeg programa.
Kin je dodao i to da je bivša vlada angažovala medicinske sestre da ojačaju kapacitete bolnica u Novom Južnom Velsu, koje su bile pod stresom zbog pandemije.

– Ako Rajan Park i laburistička vlada žele da smanje taj povećani kapacitet koji smo obezbedili, to je njihova stvar. Mi smo omogućili i trostruki A kreditni rejting i zdrav budžet koji je vratio viškove koji mogu da omoguće proširenje kapaciteta – naglasio je Kin.

Pomoćnik generalnog sekretara Udruženja medicinskih sestara i babica Novog Južnog Velsa, Majkl Vajts je rekao da bi gubitak 1.100 medicinskih sestara bio katastrofalan za bolnički sistem države.

Dodao je i to da se bolnice u Novom Južnom Velsu već suočavaju sa hroničnim nedostatkom osoblja.

– Neodrživo je da ove medicinske sestre izgube posao. Jednostavno, vlada mora da pronađe finansijska sredstva. Mi očajnički nastojimo da poboljšamo nivoe osoblja, kako bi mogla da se pruža nega koju javnost očekuje – rekao je Vejts.

Širom Novog Južnog Velsa s privremenim ugovorima zaposleno je 1.112 medicinskih sestara s punim radnim vremenom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here