EPA/Valda Kalnina

Zapadne zemlje pokušavaju da ubede vojnike da ostanu u vojsci zbog problema sa odlivom aktivnih vojnih kadrova, piše evropska verzija lista “Politiko”.

Prema njegovim informacijama, zemlje EU imaju probleme ne toliko sa brojem novih vojnika, koliko sa odlivom aktivnih vojnika. Kako list navodi, zapadnim zemljama koje se oslanjaju na profesionalnu vojsku teško da mogu oružane snage da naprave privlačnijim. Razlog tome je niska nezaposlenost, jaka konkurencija privatnog sektora i veliki porast rada u on-lajn formatu.

List navodi da u Francuskoj vojnici ostaju u vojsci prosečno godinu dana manje nego ranije, a u Velikoj Britaniji je godišnji deficit vojnih kadrova od 1.100 ljudi, koliko i broj vojnika u dva pešadijska bataljona.

U skladu sa tim su Ministarstva odbrane EU aktivirala napore kako bi zadržala vojnike. Ministar oružanih snaga Francuske Sebastijan Lekorno je predstavio plan za očuvanje broja francuskih vojnika.

– Pitanje o očuvanju broja vojnika se razmatra u svim prestonicama demokratskih zemalja gde postoji profesionalna vojska bez obaveznog vojnog roka – dodao je Lekorn i naveo da problem postoji i u SAD i Velikoj Britaniji.

Ministar odbrane Danske Trojels Lund Poulsen je 13. marta izjavio da vlada planira da izvrši veliku restrukturu sistema pozivanja u vojnu službu. Novost je da će žene i muškarci biti pozivani u vojnu službu po istim uslovima.

Ministar spoljnih poslova Letonije Krišjanis Karinš ranije je izjavio britanskoj televiziji Skaj da zemlje NATO-a koje sada ne pozivaju građane u svoje oružane snage treba da kopiraju Letoniju, koja je vratila obavezno služenje vojnog roka.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here