Tanjug
Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan

Nakon izbora u SAD, i pobede Džoa Bajdena, mnogi strani i domaći političari su počeli da dovode u pitanje primenu Vašingtonskog sporazuma, kao i premeštanje ambasade Srbije, ali i buduće ambasade Kosova u Jerusalim.

Ambasador Izraela Jahel Vilan navodi da “ne može da polemiše sa tim predviđanjima, niti je njegov posao posao da predskazuje“.

– Moje je da činim sve što je u mojoj moći, zajedno sa mojom vladom, Vladom Srbije i Sjedinjenim Američkim Državama, da se to dogodi. Na kraju krajeva, mi nismo direktni partner u tim sporazumima koji su potpisani između Beograda i Prištine i SAD. Nemam razloga da verujem, a pogotovo ne da predviđam, da bilo koji od zainteresovanih potpisnika neće ispuniti svoje obaveze.

Da li će međusobno priznavanje Kosovo i Izraela pokvariti odnose Jerusalima i Beograda?

– Kao što se moglo očekivati, to nikoga nije razveselilo ovde u Beogradu. Međutim, bio sam veoma sretan kad sam video vrlo pragmatičan pristup predsednika i u ovom trenutku sam uveren da ćemo pronaći načine da naše snažno prijateljstvo učinimo još bližim.

Kakva je trenutna ekonomska saradnja Izraela i Srbije, i gde bi u narednom periodu ta saradnja mogla da se dodatno poboljša?

– Vlada Srbije je ekonomski rast pozicionirala vrlo visoko u okviru svoje agende, posebno kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, a mislim da na tom polju ne mogu naći boljeg partnera od nas. Poslednjih godina naše kompanije su uglavnom bile uključene u investicije, posebno u sektoru nekretnina, ali i u poljoprivredi, tehnologiji voda obnovljivim izvorima energije i informacionim tehnologijama. Uveren sam da će sa novom ekonomskom kancelarijom Vlade Srbije u Jerusalimu, koja će biti otvorena u narednih nekoliko nedelja, naša ekonomska saradnja dostići nove rezultate u godinama koje dolaze.

Kako gledate na inicijativu „mini-Šengen“?

– Čvrsto verujem da će svaka inicijativa koja pomaže otvaranju granica i približavanju ljudi konačno igrati konstruktivnu ulogu u generalnom razumevanju i dogovoru i na kraju voditi stabilnosti u regionu.

Očekujete li u doglednom periodu ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU?

– Jasno je da tamo pripada ovaj region. Pretpostavljam da nema političkog niti ekonomskog smisla ostaviti Zapadni Balkan kao ostrvo van EU između Grčke, Bugarske i Rumunije i ostatka Evrope. Ali koliko će to trajati? Zavisi od interesa i prioriteta svih uključenih strana i ne mogu stvarno reći ili predvideti koliko je to trenutno visoko ili nisko na njihovom dnevnom redu. Da ne pominjem čitavu situaciju sa pandemijom koronavirusa čiji je uticaj na međunarodne odnose još uvek rano predvideti.

Poznati ste kao veliki ljubitelj sporta, i tenisa pre svega. Očekujete li da Novak do kraja karijere sruši sve rekorde?

– Zaista sam veliki ljubitelj sporta i znam da to može izgledati kao da je samo deo mog novog posla, ali oni koji me poznaju, znaju da sam bio Novakov vatreni navijač skoro od samog njegovog prodora na teniskoj sceni. Kao i u životu, tako i u sportu, uvek se trudim da budem uz nove nade, a kada je Novak došao i doveo u pitanje svetski teniski poredak Rodžera i Rafe, bio sam do kraja s njim. Nakon svega rečenog, ne mogu reći da li će Novak karijeru završiti kao najbolji ili najtrofejniji u istoriji, iako mislim da ima dobre šanse za to. U svakom slučaju želim mu veliki uspeh na predstojećim turnirima.

Šta mislite o prelasku Denija Avdije u NBA?

– Kada su Vašington Vizardsi odabrali Denija Avdiju uz njega su dobilii novih osam miliona izraelskih navijača, uključujući i mene. Za razliku od Srbije, zemlje njegove druge nacionalnosti, koja ima mnogo sjajnih igrača u NBA ligi, za nas je on “jedino dete”, pa ćemo ga svi podržati i siguran sam da će mu tamo biti sjajno. Želim mu svu sreću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here