Nedavno istraživanje profesora Alena Felsa, koje je uradio na zahtev Australijskog saveta industrijskih sindikata, o kojem su “Vesti“ već pisale, ne samo da je istaklo neodgovorno napumpavanje cena velikih supermarketa nego se pozabavio i problematikom avio-karata i domaćom kompanijom Kvantas.

Naime, prema oceni istraživanja, odluka Kvantasa da smanji kapacitet za domaće letove i poveća cene avionskih karata 2022. možda je doprinela inflaciji i navela Banku državnih rezervi (RBA) da podigne kamatne stope.

Profesor Fels je oštro kritikovao posledice koje nedostatak konkurencije u avijaciji ima na potrošače.

– Duopolom u sektoru vazduhoplovstva u Australiji dominira Kvantas, a upravo ova kompanija podiže cene – istakao je profesor.

Fels je otkrio da su 2022. godine, kada su tek otvorene unutrašnje i međunarodne granice Australije, što je dovelo do porasta potražnje za putovanjima, avio-kompanije su podigle cene karata zbog visokih cena goriva, uzrokovanom situacijom u Ukrajini.

U maju 2022. Kvantas je smanjio svoje domaće kapacitete za deset odsto, i u junu je to obrazložio namerom kompanije da prilagodi nivoe svojih domaćih kapaciteta tokom većeg dela finansijske 2023. (od jula 2022. zaključno sa junom 2023.) kako bi se oporavila od visokih cena goriva.

Ali, Kvantas je u julu i avgustu smanjio kapacitete za dodatnih pet, da bi u oktobru smanjio za još deset odsto.

– Kvantas je tada rekao da se očekuje da će uticaj ovih promena rasporeda na korisnike biti minimalan, a da će ograničenje kapaciteta biti uklonjeno sa visokofrekventnih ruta – rekao je Fels.

Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) je 2022. godine upozorila avio-kompanije da ne usporavaju povratak na pun kapacitet usluga kako bi i dalje održale visoke cene avionskih karata.

Kvantas je uspeo da ostvari rekordnih 2,47 milijardi dolara profita za 2022-23.

– Kvantasova sposobnost da smanji ponudu uz povećanje cena i bez materijalnog gubitka tržišnog udela, možda je uticala na inflaciju u decembru 2022, i samim tim je mogla da utiče na inflaciona očekivanja i povećanje kamatne stope RBA – naglasio je Fels.

Prema njegovim rečima, Kvantasovo povećanja cena karata, tokom tri meseca do decembra 2022, bila su dovoljno velika da proizvedu značajan doprinos povećanju inflacije za putovanja na odmor i smeštaja.

Fels je otkrio da je Kvantasovo povećanje cena karata verovatno uticalo do 25 odsto poskupljenja u toj kategoriji u decembarskom tromesečju, kako je objavio Australijski biro za statistiku (ABS). U tom kvartalu, ABS je identifikovao kategoriju rekreacija i kultura, koja uključuje domaća i međunarodna putovanja, kao grupu koja je najviše doprinela inflaciji.

– Četvrtina inflacije ove kategorije je tog meseca uglavnom nastala zbog toga što je Kvantas agresivno povisio cene avionskih karata, mada je verovatno tome doprineo i Virdžin – objasnio je profesor.

U Kvantasovom interesu

Profesor Fels je primetio i kako je kontroverzna odluka Albanezeove vlade da odbije nastojanje Katar ervejza da skoro udvostruči svoje letove za Australiju doprinosi tome da su cene karata za međunarodne letove i dalje visoke.

– Sasvim je jasno da se delovalo u interesu Kvantasa – naglasio je Fels.

Nikad veće cene

Vladini podaci iz vremena kada su pronađene najjeftinije dostupne povratne avionske karte bili su na nivoima koji nisu zabeleženi od marta 2004.

U decembru 2022. prosečne povratne cene avionskih karata između Sidneja i Melburna na budžetskim avio-prevoznicima bile su u proseku 500 dolara.

Australijanci koji se suočavaju sa visokim cenama avionskih karata okrenuli su se noćnim vozovima i autobusima kao jeftinijim opcijama za međudržavna putovanja, a usluge su bile rasprodate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here