Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Međunarodni dan šale i smeha obeležava se 1. aprila. Dobronamerne šale i smicalice koje nikoga neće povrediti su skoro obavezne. Prvoaprilske šale imaju za cilj da nekog dovedu u humoristički položaj, a u trenutku kada je šala prihvaćena, onaj koji je osmislio uzvikuje poznatu frazu “Aprilili”. Šala je, inače, kratka, duhovita priča sa ciljem da nasmeje.

Dan šale se obeležava vekovima, ali je njegovo poreklo nejasno. U Evropi je poznat kao “Dan svih luda”, koji je predstavljao opštenarodno veselje. Mnogi misle da se ovaj svojevrsni narodni praznik pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio “aprilsku ribu”.

Drugi se pozivaju na biblijske dane, ističući da se praznik šale slavi od kada je Noje, prvi put pustio golubicu da proveri da li se voda od velike poplave povukla. Da je to bio 1. april potvrđeno je i u Hebrejskoj Bibliji, kao i u 71. suri Kurana.

Pojedini istraživači smatrau da praznovanje ima veze sa žiteljima starog Rima, jer su upravo oni bili poznati po dobroj zabavi i bahanalijama.

Odgovor na pitanje zašto se proslavlja 1. april kao Međunarodni dan šale, ne treba tražiti, jer je sam po sebi jasan: Ljudi vole da se šale i smeju.

Neke prvoaprilske šale dešavale su se na globalnom nivou:

Bi-Bi-Si je, davne 1976. na 1 april, emitovao radio emisiju u kojoj je gostovao astronaut Patrik Mur. On je obavestio javnost da će tačno u 9 sati i 47 minuta planeta Zemlja imati poremećaj gravitacije zbog posebnog položaja Jupitera i Plutona. Preporučio je slušaocima da u to vreme malo poskoče u mestu, kako bi doživeli osećaj lebdenja. Mnogi su poverovali ovoj čuvenoj prvoaprilskoj šali.

Neretko se iza šale kriju namere sa ciljem pridobijanja koristi. Tako je devedesetih godina, navodno, jedna fabrika za proizvodnju gaziranih pića apelovala da se ne kupuju svetloplave limenke, jer njihov sadržaj u dodiru sa metalom menja boju te limenke, koja je fabrički druge boje. Pokušaj uništavanja konkurencije tzv. “neslanom šalom”.

Neke šale su samo mamci za prevare zbog kojih neće odgovarati “šaljivčina”. Moto takvih šala je “na nama je da vas lažemo, a na vama da se upecate”.

Osmeh, “kriva linija koja sve ispravlja”, čini trenutke boljim i lakšim. Univerzalna je reakcija, koju svako razume i koja je ista na svim jezicima sveta. Smeh je važan sastavni deo naših života, jača socijalne veze i olakšava bliskost među ljudima.