Medved iz kofera

B. Đokić - Vesti
0
Uprava carine Srbije

Ne prođe dan a da srpska carina ne zapleni drogu, oružje, novac, različite predmete koji se švercuju preko naše zemlje ili im je Srbija krajnji cilj. Na šta sve carinici nailaze tokom posla i koje ingeniozne načine koriste krijumčari da bi prebacili svoju robu preko granica, iz Uprave carina prepričavaju čitaocima “Vesti”.

Te situacije ispoljavaju njihovu prepredenost, a istovremeno su i komične, da se neretko dešavaju neverovatne situacije, pa su i dugogodišnji carinici iznenađeni domišljatošću krijumčara.

– Krijumčari su maštoviti ljudi koji na sve moguće načine pokušavaju da prevare one koji su sa druge strane, dakle i nas. Međutim, koliko god se trudili da budu korak ispred, naši rezultati pokazuju da smo im i te kako dorasli. U odnosu na to da li je reč o avionskom, putničkom, teretnom ili rečnom saobraćaju postoje i određene specifičnosti – kažu iz Uprave carina za “Vesti”.

Jedan od zanimljivijih primera krijumčarenja desio se na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” kada su carinici sprečili pokušaj krijumčarenja devet flaša tradicionalnog kineskog napitka u kojem se nalaze zaštićena vrsta zmije i škorpije. Egzotični napitak, za koji se pretpostavlja da služi kao afrodizijak, otkriven je kod putnice iz Zagreba koja je doputovala iz Katara. Prilikom detaljne kontrole prtljaga pronađene su najpre dve flaše u čijoj se unutrašnjosti nalazi zmija koja drži škorpiju u ustima, zatim pet flaša sa zmijom u napitku i na kraju još dve flaše sa škorpijom koja pluta u tečnosti.

Na putevima se za krijumčarenje najčešće koriste sve moguće fabričke i dograđivane šupljine, “bunkeri” u koje se može sakriti apsolutno sve, od droge i cigareta, preko zlata i deviza, do lekova i druge robe. Na Preševu je carina imala zaplenu velike količine medikamenata vrednih više od 22.000 evra, kojima je bio ispunjen toalet makedonskog autobusa čije je krajnje odredište bilo Beograd.

Otkrivali su automobile čije su šupljine bile ispunjene svežnjevima novčanica, narkotike u šupljinama nameštaja, automobilskim rezervoarima, akumulatorima, rezervnim gumama, duplom dnu kofera, pa čak i u ljudskom telu. Ono što raste iz godine u godinu su zaplene neprijavljenog novca, pa je tako carinska služba za poslednjih nekoliko godina zaplenila gotovo 13 miliona evra.

Zato srpska carina koristi najsavremenije skenere na graničnim prelazima kako bi videla “unutrašnjost” automobila, kombija ili kamiona, te robu ili ljude koji se krijumčare. Šverc ljudi, odnosno migranata, poslednjih godina je, nažalost, postao unosan posao.

– Navešćemo vam samo jedan neverovatan slučaj, a otkrili smo ga upravo zahvaljujući skeneru. Trojica Pakistanaca su praktično bila zapakovana poput sardina u duplo dno jednog automobila. Uspeli smo da ih otkrijemo – navode iz srpske carine.

Termos pun para

Sagovornici “Vesti” su pronalazili zlato u teglama ajvara, sendvičima i tetrapaku od soka, basnoslovno skupe satove sakrivene u tosteru.

– Jednom prilikom su zaustavljena na granici dvojica nemačkih Turaka, te je njihovo vozilo pregledano. Carinici su primetili korpu sa hranom i u njoj termos sa kafom. Kada su skinuli dno termosa, otkriveno je 120.000 evra. Novčanice su bile mokre od kafe. U jednoj torbi sa hranom našli smo prilikom pretresa kilogram zlata. Imali smo srpskog državljanina koji je doputovao u Beograd iz Kanade. Kod njega smo u prtljagu našli krzno crnog medveda sa kožom i sve lobanjom. Zanimljiv je i slučaj Albanca iz Makedonije, uhapšenog na Merdaru jer je pokušao da prokrijumčari drogu u zimnici. U vozilu je imao dve gajbe paradajza, nekoliko kesa paprika, a između svega marihuanu – dodaju naši sagovornici.

Skeneri štede vreme

Kako dodaju u carini, ranije je bilo potrebno istovariti robu radi detaljne kontrole. Sada to više nije slučaj, a time se uštedelo i vreme i novac.

– Imamo posebnu jedinicu za rad na skenerima u kojoj za sada radi tridesetak za to specijalno obučenih carinika. Na skenerima možemo da pregledamo sva vozila od automobila, kombija, autobusa, do najvećih šlepera, i to za samo nekoliko minuta. Ne možete ni da zamislite koliko nam je to dragoceno – objašnjavaju u Upravi carina.

“Nafilovano” pile

– Carinici su pre nekoliko godina na izlaznoj strani graničnog prelaza Kelebija sprečili pokušaj krijumčarenja pištolja zastava 7,65 mm M70, sa okvirom i pet metaka. Oružje je pronađeno u torbi u prtljažnom delu autobusa koji saobraća na redovnoj liniji Vrnjačka Banja – Pariz. Zanimljivo je da je rasklopljeni pištolj bio sakriven u dve plastične kutije sa hranom. Rukohvat pištolja sa okvirom i pet metaka je pronađen u kutiji sa kajmakom, a navlakom i cevi za pištolj je bilo “nafilovano” pečeno pile u drugoj plastičnoj kutiji. U tegli sa barenim paprikama pronađena je opruga pištolja umotana u aluminijumsku foliju. Po izjavi vozača, protiv koga je pokrenut prekršajni postupak, sporna torba je bila pošiljka iz Pojata, koju je predala osoba koja nije ostavila nikakve podatke – prepričavaju srpski carinici.