Nenad Jezdić – Glumac i gazda

S. Đurić - Vesti
0
V. Sekulić

Poznati glumac Nenad Jezdić našao se na stubu srama na društvenim mrežama zbog činjenice da se odazvao pozivu da dočeka delegaciju srpskog predsednika Aleksandra Vučića tokom obilaska auto-puta koji je nedavno svečano otvoren. Radeći svoj posao, Jezdić je, u kostimu kneza Srbije, tom prilikom pročitao monodramu “Miloš Obrenović”.

Nenad Jezdić jedan je od omiljenijih srpskih glumaca. Rođen je 12. jula 1972. godine u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju tehničku školu. Zahvalan je, kako kaže, roditeljima koji su smatrali da dete, kad odraste, treba pustiti da se samostalno razvija.

Ljubav prema glumi ga je dovela u Beograd gde je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. Stalni je član Ateljea 212 već 21 godinu, a često gostuje i u Zvezdara teatru i JDP-u. Iza sebe ima više od 50 pozorišnih, filmskih i TV uloga: Boda Tajson, Crni Gruja, Gojko Marić, Tola Dačić, Major Stanković, Krojač… samo se neke koje je na sebi svojstven način odigrao.

Često se pojavljuje i u reklamama. Jednom prilikom je istakao da zna samo da želi da ostane na ovom putu, da mu ambicije uvek budu prave, da izgara i da se bori za ono što jeste njegovo kraljevstvo, njegova deca, porodica, gazdinstvo, pozorište i prijatelji.

Gotovo da nema domaće glumačke nagrade koju Jezdić nije dobio. Priznaje i da boluje od “pozorišne bolesti”, da nešto ne može da se prikaže dok u potpunosti nije spremno za premijeru.

– Mi umetnici glumu smatramo igrom koja na kraju mora da postane moguća. Igramo se sudbinama i istinama i stvaramo njene različite oblike, što je najdragocenije u ovom poslu.

Osim glumačkog poziva, bavi se i proizvodnjom rakije od voća koje je sam zasadio, u valjevskom selu Zabrdica, odakle potiče njegova porodica. Osvojio je tri zlatne medalje 2012. godine na 79. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

– Ne bih da me ljudi doživljavaju kao klovna i pajaca koji tamo nešto priča o rakiji. Hoću da učinjenim delom stanem iza ovih 10-15 godina.

Po njegovom mišljenju, rakija podrazumeva čest, čast, iskrenost, pre svega prema sebi i poručuje svima onima koji se bave proizvodnjom rakije da je rakijsko srce malo, sitno, ali čisto. Od sela i poljoprivrede lepo živi, ali, kako je pričao u ranijim intervjuima, nije uvek bilo tako.

Nenad nije samo gazda. Nema problem da zasuče rukave i glumu zameni okopavanjem i oranjem njive. Ježi se od epiteta VIP, koji se dodeljuje nekim ljudima, jer, kako tvrdi, tako nešto kod nas ne postoji. Osim ulogama ne voli da se drugačije eksponira i privatni život drži daleko od očiju javnosti.

U dugogodišnjem je braku sa suprugom Sarom, ikonopiscem, sa kojom ima četvoro dece. Porodica mu je oaza mira.

– Kada sam rekao “da”, da li u crkvi, pred svedocima, u opštini, sećam se svoje prve pomisli: “Sad daj sve od sebe da ovo tvoje ‘da’ nikada ne bude ukaljano.” Biti vitez, biti čojstven, sve žene pored sebe držim kao malo vode na dlanu. To je nešto čime se vodim.

Od detinjstva se u Valjevu druži sa pevačem Željkom Joksimovićem, sa kojim deli i kumovske veze, a u srodstvu je sa glumcem Vojislavom Brajovićem. U retkim intervjuima ističe da je svoju reč i životnu hipoteku ostavio na Kosovu kod kralja Svetog Stefana Dečanskog.