Tanjug
Dmitrij Medvedev

Ne postoje planovi da se zabrani Jutjub y Rusiji, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev u godišnjem intervjuu za 20 ruskih televizijskih kuća.

„Niko ne planira da zabrani bilo šta i Jutjub će nastaviti da radi kao i dosad (u Rusiji). Oni koji zarađuju na Jutjubu i dalje će moći da to čine, mada to ne zavisi od vas, već od politike Jutjuba“, rekao je on, odgovarajući na pitanje blogerke Anastasije Mejeve.

Kako je dodao, Jutjub ima striktna pravila o autorskim pravima, kao i ona o poslovnim ugovorima i drugim aspektima komercijalizacije Interneta, rekao je Medvedev novarima.

Komentarišući zabrane na internetu, Medvedev je rekao da one nisu efikasne, da ih je lako zaobići, a da takozvani Zakon o „suverenom internetu“ (Runetu) nije usmeren na zabrane.

„Taj zakon ima potpuno drugi cilj – prosto da nas ne bi isključili sa interneta, ako bi nekome palo na um. Kada su kod nas počele nesuglasice sa Amerikancima, ozbiljno se razmatralo pitanje da nas isključe iz sistema verifikacije plaćanja. To je ono što se naziva nizak udarac, u stvari, objavljivanje rata. Ipak, o tome je bilo govora“, ocenio je Medvedev.

„Zašto onda ne bi zavrnuli slavinu koja je povezana sa internetom? Nismo sigurni da nas u određenom trenutku neće isključiti sa nečega“, ocenio je Medvedev, istakavši da se niz funkcija, koje su povezane sa internetom, izvršava u SAD.

On je zaključio da će Zakon o „suverenom internetu“ omogućiti da se zaštiti internet u Rusiji.

Rusija je usvojila Zakon o „suverenom internetu“, takozvanom „Runetu“, koji je stupio na snagu 1. novembra sa ciljem da se zaštiti održivi rad interneta u slučaju pojavljivanja pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime