Medvedev otputovao, Srbiji ostale pare

0

Medvedev je u Srbiji boravio na 65. godišnjicu oslobođenja Beograda od nemačke okupacije. Ruski predsednik predvodio je brojnu rusku političko-privrednu delegaciju, a poseta je rezultirala potpisivanjem niza bilateralnih sporazuma i ugovora, kao i dogovorom o kreditnoj podšci Srbiji vrednoj milijardu dolara.

 

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev po dolasku u Beograd

 

Predsednik Medvedev se susreo sa domaćinom – predsednikom Srbije Borisom Tadićem, posetio Skupštinu Srbije i Patrijaršiju Srpske pravoslavne Crkve, gde mu je uručen Orden Svetog Save prvoga reda.

 

 

U okviru obeležavanja 20. oktobra dvojica predsednika položila su vence na Groblju oslobodilaca Beograda i prisustvovala Svečanoj akademiji "Srbija pamti" u Sava centru, da bi na kraju, nešto posle 20 časova, Medvedev predsedničkim avionom "Iljušin" odleteo iz prestonice Srbije.

DOČEK

 

 

Tadić i Medvedev su posle intoniranja državnih himni dveju država izvršili smotru počasne garde nešto posle 11.30 časova, čemu su usledili razgovori dva predsednika u četiri oka, a zatim i potpisivanje međudržavnih sporazuma. Posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji pratio je veliki broj novinara – bilo je akreditovano više od 500 članova novinarskih ekipa, među kojima preko 50 novinara iz Rusije. Za bezbednost ruskog predsednika tokom posete Srbiji bilo je zaduženo oko 5.000 policajaca.

 

 

MEĐUDRŽAVNI SPORAZUMI
 

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su, u prisustvu predsednika dve države Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, pet međudržavnih sporazuma o saradnji u nizu oblasti i dva "gasna" ugovora.

Sporazum o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanju nepogoda tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

 

Dačić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potpisali su sporazum o saradnji u oblasti unutrašnjih poslova.

 

 

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i njegov ruski kolega Lavrov potpisali su i sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke, sporta i omladinske politike za period od 2009. do 2011. godine.

 

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednik ruske Dume, Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Babakov, potpisali su sporazum o parlamentarnoj saradnji dve zemlje.

 

Memorandum o saradnji administracije Kurske oblasti sa Ministarstviom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije potpisali su državni sekretar u srpskom ministarstvu Vesna Arsić i gubernator Kurske oblasti Aleksandar Mihajlov. 

 

Aleksej Miler (levo) i Dušan Bajatović potpisuju "gasne ugovore" u prisustvu čelnika srpske države i ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva
 

Ugovor o gasovodu Južni tok i o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je u utorak uz najviše državničke i vojne počasti šefa ruske države Dmitrija Medvedeva pred Palatom Srbija, gde će razgovarati o unapređenju svih vidova odnosa dve države.

 

 

GOVOR U SKUPŠTINI

 

 

Medvedev, prvi strani državnik koji se obratio poslanicima Skupštine Srbije

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak u srpskom parlamentu da Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova, i da će dalji razvoj rusko-srpskih odnosa biti višestruko značajan, i za region, i Stari kontinent.

 

"Usmereni smo na dalji razvoj naših odnosa. Od toga će koristi imati ne samo Rusija i Srbija, ne samo Balkan, nego i cela Evropa. To je glavni međunarodni rezultat moje zvanične posete Srbiji", istakao je Medvedev, prvi strani državnik koji se obratio srpskim poslanicima.

 

Medvedev je istakao je da osnova rusko-srpske saradnje "može i treba da bude ekonomska saranja".

 

"Prošle godine Rusija i Srbija postigli su dogovore o strateškim pitanjima, koje se odnose na zajedničke projekte u oblasti nafte i gasa. To su fundamentalni dogovori i nadam se da će posle njih Srbija da se pretvori u velikog regionalnog energetskog igrača, koji učestvuje u transportu i distribuciji ruskog prirodnog gasa".

 

Govoreći o podršci Rusije Kosovu, Medvedev je rekao da smatra nedopustivim da se, "kako je to učinjeno pri kosovskom presedanu", koristi odustvo napretka na pregovorima kao povod za jednostrane akcije. Primer konstruktivne političke saradnje je rešavanje kosovskog pitanja, ukazao je Medvedev.

 

 

"Baza za rešavanje kosovskog problema treba da bude međuanrodno pravo, rezolucija UN i njenog Saveta bezbednosti, pre svega Rezolucija 1.244", rekao je Medvedev i dodao da je Rusija „i dalje spremna da pruža neohpodnu pomoć Srbiji u odbrani njenih legalnih prava".

 

On je rekao da je Rusija „kategorički protivi povlačenju pogrešnih paralela između događaja na Balkanu i Kavkazu".

 

"I balkanska kriza i događaji na Kavkazu pokazali su neefikansost postojećeg sistema i neophodnost njegove medernizacije. Zato bi priprema i potpisivanje Sporazuma o evropskoj bezbednosti trebalo bi da bude početak formiranja jedinstvenog bezbednosnog polja u evroatlantskoj zoni i osiguralo bi pouzdane i iste garancije svim zemljama, nezavisno od njihove pripadnosti vojnim savezima", zaključio je Medvedev.

Medvedev je istakao i saradnju u drugim oblastima, naročito u kulturnoj i duhovnoj sferi, najavivši da će naredne godine u Rusiji biti održani Dani kulture Srbije, a 2011. Dani kulture Rusije u Srbiji.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here