Tužilac traži 18 meseci zatvora za Vilpena

0

 

Dominik Vilpen u sudnici

Vilpen je optužen da je omogućio da lažni dokumenti budu prosleđeni sudu koji je istraživao slučaj korupcije kako bi diskreditovao Sarkozija pred predsedničke izbore 2007. godine.

 

 

Tužilac Žan-Klod Maren istakao je da je Vilpen, koji je u to vreme bio ministar spoljnih poslova nije pokrenuo niti organizovao zaveru, ali je bio saučesnik, jer ništa nije uradio da to spreči iako je to mogao i iako je to bila njegova dužnost.

 

Vilpen je objasnio da je znao za sporne liste, ali da nije znao da su falsifikovane. Izlazeći iz sudnice, on je rekao da je Sarkozi u vreme skandala rekao da će ga "okačiti o mesarsku kuku" i to upravo radi.

 

Inače, ta afera poznata je pod nazivom Klirstrim i izbila je 2007. godine. Sud je tada dobio dokumenta od anonimnog doušnika sa detaljima vezanim za bankarske račune u luksemburškoj finansijskoj instituciji Klirstrim.

 

Doušnik je tvrdio da su ti računi povezani sa slučajevima korupcije, pa čak možda i sa organizavovanim kriminalom i prodajom francuskih fregata Tajvanu 2001. godine. Na nekoliko mesta u tim dokumentima pomenuto je i ime Sarkozija.

 

Međutim, ubrzo se ispostavilo da su dokumenta falsifikovana, i svi napori su usmereni na otkrivanje ko stoji iza njih. Ubrzo je isplivalo da je Žan-Luij Žergoren, bivši rukovodilac aviokompanije EADS, bio taj koji je lažna dokumenta poslao sudu. On je rekao da je to uradio po nalogu Vilpena.

 

Utvrđeno je da je kompjuterski stručnjak Imad Lahud izradio lažna dokumenta.
Tužilac je za Žergorena i Lahuda tražio da budu proglašeni krivim.
Očekuje se da će suđenje za aferu Klirstrim trajati nekoliko meseci.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here