Medvedev u zvaničnoj poseti Beogradu

0

Za posetu Medvedeva, i u Moskvi i u Beogradu ocenjeno je da je od izuzetnog značaja za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa.

Reč je o prvoj poseti jednog ruskog predsednika Srbiji. Planom posete Medvedeva predviđeni su razgovori u četiri oka sa predsednikom Srbije, sa kojim će potom prisustvovati potpisivanju čitavog niza sporazuma.

Prvi čovek Rusije u Srbiju dolazi i da bi učestvovao u obeležavanju 65. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora, u čemu su zajednički učestvovali pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije.

On će, tim povodom, učestvovati na svečanoj akademiji i položiti venac na Groblje oslobodilaca Beograda.

Šef ruske države će se, takođe, obratiti poslanicima srpskog parlamenta, a prema nezvaničnim najavama – sastaće se i sa predstavnicima Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

 

 

 

 

 

Od predavača i korporativnog pravnika do prvog čoveka Rusije

 

Najmlađi predsednik u istoriji ruske države u proteklih 100 godina Dmitrij Medvedev, prošao je od početka 1990-ih do danas put od asistenta i predavača Pravnog fakulteta u Sankt-Peterburgu, korporativnog pravnika i čelnika moćne ruske kompanije “Gazprom” do prvog čoveka Ruske Federacije.
Rođen je 14. septembra 1965. godine u Sankt Peterburgu porodici naučnika i univerzitetskog nastavnika hemijske tehnologije i majke predavača ruskog jezika. Iako ističe da nije uvek bio među najboljim đacima, školu je završio "na kraju sasvim dobro", a posle dilema da li da upiše prirodnjački ili društveni fakultet i dvoumljenja između pravnog i filološkog, opredelio se za pravni fakultet.
Medvedev je doktor pravnih nauka. Na državnom univerzitetu završio Pravni fakultet i magistrirao, a potom od 1990. do 1999. godine predavao kao asistent i docent.
Radio je na četiri radna mesta u Sankt Peterburgu i Moskvi: na univerzitetu i u kancelariji gradonacelnika "severne ruske prestonice", u vladi Rusije i predsedničkoj administraciji.

Prema najavama, Medvedev bi tokom boravka u Srbiji trebalo da saopšti odluku o odobravanju kredita Srbiji u iznosu od milijardu evra i da iznese uslove pod kojim će ta sredstva biti odobrena.

Shodno uobičajenoj praksi, očekuje se da u ruskoj delegaciji bude i šef diplomatije Sergej Lavrov i drugi ministri, kao i predstavnici kompanija, poslovnih i finansijskih krugova.

Zbog posete ruskog predsednika u gradu su na snazi najviše mere bezbednosti.

 

Medvedev (44) je najmlađi lider Rusije u poslednjih 100 godina. Dužnost šefa države preuzeo je 7. maja 2008. godine od drugog predsednika nezavisne Rusije, Vladimira Putina, aktuelnog ruskog premijera.

U periodu od 1990. do 1995. godine bio je savetnik predsednika peterburške vlade i u gradskoj upravi je radio kao ekspert Komiteta za odnose sa inostranstvom. U Kremlju je angažovan od 1999. godine, a od oktobra 2003. godine je obavljao dužnost šefa administracije predsednika.

Istovremeno, od 2000. godine do stupanja na predsedničku dužnosti, bio je u vrhu rukovodstva ruskog gasnog giganta "Gasprom". U Vladi je radio od novembra 2005. godine, gde je bio zadužen za sprovođenje nacionalnih projekata, kao sto su izgradnja stambenog prostora, obrazovanje, medicina i poljoprivreda.

 

Kao nestranačka ličnost, za kandidata na predsedničkim izborima, održanim 2. marta 2008, Medvedev je izabran 17. decembra na kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije.

Kandidaturu Medvedeva na izborima 2. marta predložile su Jedinstvena Rusija, Pravedna Rusija, Agrarna partija i Građanska snaga, a podržao ju je i tadašnji patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij II, rekavši da se Medvedev dobro pokazao na položaju prvog potpredsednika vlade.

Resavski opanci za Medvedeva i Putina

 

Poznati resavski opančar Drakče Jeftić iz Svilajnca, predao je ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Konuzinu dva opanka – jedan za predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva, a drugi za premijera Vladimira Putina.

 

Medvedev je prilikom kandidovanja rekao da je spreman da uloži svu svoju snagu za dobrobit Rusije i da deluje u interesu otadžbine.

 

Kao prioritete u svom budućem radu on je naveo dinamičan rast privrede, podršku selu, stvaranje novih mogućnosti za razvoj malog i srednjeg biznisa, povećanje standarda ljudi i rešavanje demografskog problema.

Tada je izneo i stav da u osnovi državne politike Rusije treba da bude princip slobode, a u ekonomiji umereno i razumno "uplitanje" države u privredu – onoliko koliko to odgovara nivou razvoja društva i ekonomije, koja treba da stvori racionalna pravila za regulisanje u ekonomiji.

Čehov i ’’Blek sabat’’ u slobodno vreme

 

Kada se ukaže slobodan trenutak predsednik Rusije ga koristi i za čitanje, a omiljeni pisci su mu Bunjin i Čehov, a među klasicima posebno izdvaja Dostojevskog, i autore ruske istorijske literature – Ključevskog, Pokrovskog, Karamzina. Voli grupe "Dip parpl" , "Blek sabat" i "Led cepelin", čije je ploče skupljao.

Medvedev je tada proklamovao i „politiku četiri I" (inovacije, investicije, infrastruktura i institucije), čiji razvoj i unapređenje predstavljaju i osnov za razvoj ekonomije.

 

Kandidaturu je razmatrao sa Putinom – do tada u dva mandata predsednikom Rusije, a dan kandidovanja ocenio je kao "vrhunac emocija" i "tačku posle koje nema povratka".

 

Na položaju šefa države Medvedev će biti do maja 2012. godine.

 

On, međutim, nije isključio mogućnost da će se po isteku sadašnjeg mandata kandidovati za šefa države i 2012. godine, dodajući da smatra da je ispravno da se o takvim pitanjima dogovara sa Putinom.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here