EPA-EFE/Alexey Nikolsky
Dmitrij Medvedev

Američki uticaj je vidljiv iza protesta u Gruziji, koji se odvijaju protiv usvajanja zakona o stranim agentima, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, komentarišući proteste opozicije koja se protivi usvajanju tog zakona.

– Iza svih tih skupova stoji iskusna i poznata ruka Holivuda. Ono što se “demonstrantima” ne sviđa kod zakona “o transparentnosti stranog uticaja”, koji pokušava da usvoji gruzijski parlament, jeste da je to “ruska ideja”, a ne zapadna inicijativa. Za razliku od gruzijskog, kirgijskog ili potpuno lojalnog ruskog zakona, koji dozvoljava delovanje stranih agenata, ali iz opravdanih razloga, od njih se zahteva transparentnost i sprečava skriveno nezakonito strano mešanje u unutrašnje stvari države, u njenu ekonomiju i politički život – napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako dodaje, zakoni o stranim agentima postoje u brojnim zemljama kao što su Izrael, Mađarska ili Australija, ali da su u tim slučajevima, Vašington i Brisel prilično zadovoljni, nemaju pritužbe i osude.

Medvedev ukazuje da i one zemlje, koje su do sada bile potpuno potčinjene Anglosaksoncima, sve manje ih vole, a da je očigledno da su njihovo strpljenje i pokornost do danas dostigli neizbežnu granicu.

– Rusija takođe treba da promeni zakon, uzimajući za osnovu neka američka pravila! Na primer, trebalo bi ustanoviti krivičnu odgovornost za strane agente, kao u SAD. I postepeno povećati broj stranih agenata na hiljade, kao što je to kod njih. Uostalom, ima dostojnih kandidata – zaključio je Medvedev.

Gruzijski parlament razmatra predlog zakona o ograničavanju stranog uticaja i lobiranja. Dokument je žestoko kritikovan na Zapadu, gde je upoređen sa sličnim ruskim pravilom, ali se pritom ne pominje američki zakon o stranim agentima koji je na snazi još od 30-tih godina 20. veka, dakle gotovo sto godina, prenosi Sputnjik.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here