Medvedi se skuvali, beže na sever

0

Reuters/M.B.
Prisiljeni na migracije u potrazi za boljim životom
 

Studija objavljena u naučnom časopisu "Plos one" zasniva se na uzorcima DNK gotovo 2.800 polarnih medveda iz prostora na kojima žive te životinje u SAD-u, Kanadi, Rusiji, Grenlandu i Norveškoj.

Grupe iz kanadskog istočnog Arktika, istočnog Grenlanda i Sibira prelaze na kanadski arhipelag poznat kao Arktički arhipelag gde ima više leda, pokazala je studija. Migracija je uočena tokom tri posljednje generacije tih grabljivaca, odnosno u poslednjih 15 do 45 godina, rekla je autorka studije Elizabet Pikok.

Medvedi migriraju u područje severno od Kanade, blizu Nunavuta i Severozapadnih teritorija. Taj region se sastoji od 36.000 ostrva i pokriva više od 1,4 miliona kvadratnih kilometara.

Kako je navela Pikok, medvedi biraju to područje jer je "more otpornije na letnje topljenje zbog morskih struja, složene geografije i hladnijih severnih širina".

Kanadski arhipelag mogao bi u budućnosti da posluži kao utočište polarnih medveda, navodi se u studiji.

Od 1979. godine sloj leda u Arktičkom moru smanjivao se devet odsto godišnje, upozoravaju stručnjaci, dodajući kako kompjuterski modeli predviđaju da će do sredine veka leta na Arktiku biti gotovo bez leda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here