EPA/ ETTORE FERRARI
Đorđa Meloni

Liderka krajnje desnice Đorđa Meloni, naredna premijerka Italije, u prvom obraćanju javnosti od održavanja izbora, obećala je da će nacionalne interese staviti na prvo mesto u borbi protiv rastućih troškova energije.

Meloni se obratila poljoprivrednicima i proizvođačima na poljoprivrednom sajmu u Milanu nakon što je ruska kompanija Gasprom juče obavestila italijanskog gasnog giganta ENI da Italiji neće biti isporučen gas, preneo je AP.

Meloni je snažno podržala Ukrajinu, a jedan od njenih prvih tvitova posle pobede na izborima bio je odgovor na čestitku ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

– Znate da možete da računate na našu lojalnu podršku slobodi ukrajinskog naroda! – napisala je ona 27. septembra.

Tokom protekle sedmice Meloni je imala niz sastanaka iza zatvorenih vrata sa saveznicima i odlazećom vladom, preneo je AP, dodajući da će Italija uskoro dobiti svoju prvu vladu krajnje desnice od Drugog svetskog rata.

Većina razgovora ticala se visokih troškova energije i odgovora EU nakon što je Nemačka objavila da će potrošiti do 200 milijardi evra pomažući potrošačima i preduzećima, odbijajući da podrži uvođenje evropske gornje granice cene gasa, što su Italija i druge zemlje tražile, prenosi Tanjug.

Meloni je kazala da ako njena vlada preduzme slične mere, to ne treba posmatrati kao neku populističku, nacionalističku reakciju, već kao “lucidnu” strategiju za “odbranu nacionalnih interesa kako bi se došlo do zajedničkih rešenja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here