Tanjug

U Srbiji su trenutno na snazi i mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, ali i zabrana okupljanja više od pet ljudi.

Mere za borbu protiv koronavirusa, po kojima je rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, prodavnica, kozmetičkih salona i teretana ograničen do 20 časova, a koje je trebalo da važe do 10. januara, najverovatnije će ostati na snazi sve do srpske Nove godine 14. januara, kad će se ponovo procenjivati epidemiološka situacija.

Pratiće se da li je došlo do pada ili skoka broja zaraženih tokom sedam dana nakon Božića.

– Zasad je u planu da krizni štab zaseda u ponedeljak, ali moguće da ta sednica bude odložena. Pooštravanje ili popuštanja mera zavisiće isključivo od broja obolelih. Da li su božićne proslave, na koje su pojedini epidemiolozi upozoravali, i dolazak gastarbajtera u Srbiju pogoršali situaciju ne može se znati dan za dan, već treba da prođe neko vreme kako bi se dobili realni podaci. Po svemu sudeći, upravo iz tog razloga postojeće mere ostaće na snazi do srpske Nove godine i moguće je da u ponedeljak budu samo telefonske konsultacije, nakon kojih bi Vlada Srbije produžila mere i posle praznika. Sledeći presek stanja radiće se, najverovatnije, u četvrtak, kako bi se u petak, 15. januara, donele nove mere, na koje će uticati i polazak dece u školu 18. januara – kaže sagovornik.

Očekuje se, prema njegovim navodima, da najviše suprotstavljenih stavova na sednici kriznog štaba bude oko uslova za ulazak u zemlju. Niko sa sigurnošću sada ne može reći da li će od ponedeljka, 11. januara, biti omogućen slobodan ulazak u Srbiju ili će i dalje važiti da stranci moraju imati negativan PCR testa, a da su naši državljani koji dolaze u domovinu, ukoliko ga ne poseduju, u obavezi da budu 10 dana u kućnoj izolaciji. Još nema zvaničnih informacija kako će se postupati na granicama od nedelje u ponoć.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prekjuče izjavio da će produžetak mera na granicama isključivo zavisiti od epidemiološke situacije – koliko ima pregleda, koliko zaraženih, popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom…

– Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, otežavamo putovanja. Nama je na prvom mestu zaštita građana i zdravstvenog sistema. Ako situacija bude dobra, biće urađeno sve što je moguće da se olakša ulazak u Srbiju i izlazak iz nje – kazao je Lončar.

Da podsetimo, u Srbiji su trenutno na snazi i mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, ali i zabrana okupljanja više od pet ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here