EPA/Alexander Becher
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nemce da budu “ekstremno pažljivi” i upozorila ih na “opasnosti” novih mutacija koronavirusa nakon što je odlučeno da zemlja ostane zatvorena do 7. marta – kako bi se sprečilo pucanje zdravstvenog sistema – ali da pokrajine same otvore škole i vrtiće.

Kancelarka se obratila Bundestagu braneći kompromisno rešenje postignuto na sastanku sa pokrajinskim premijerima, da najranije do 7. marta ostanu zatvorene zatvorene sve prodavnice i uslužne delatnosti osim supermarketa, drogerija, apoteka i benzinskih pumpi.

Niz pokrajina je najavio otvaranje makar za osnovce i završne razrede srednjih škola već od ponedeljka, neke će uslediti 22. februara. U nekima prisustvo u školi neće biti obavezno, neke će polagati na mešavinu nastave u učionici i na daljinu.

Frizerski saloni se otvaraju od 1. marta

Frizerski saloni će biti otvoreni od 1. marta a o tome kada bi mogli da se otvore restorani i kafane, hoteli i bioskopi, i kada bi rekreativno mogao da se igra fudbal – odlučiće posebna radna grupa.

Stvar je jasnija kod prodavnica i muzeja. Oni će moći da se otvore tako da jedna osoba dođe na dvadeset kvadratnih metara prostora, i to tek kada incidencija padne ispod 35. Kao odlučujuća incidencija u Nemačkoj uzima se zvanični broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana. Trenutno ona iznosi 64,2 u proseku cele zemlje.

– Moramo da budemo ekstremno pažljivi i da ne upadnemo ponovo u spiralu eksponencijalnog rasta – rekla je Merkel poslanicima i upozorila na nove sojeve virusa koji su već prisutni u Nemačkoj i koji “mogu da unište uspeh” koji je postignut višemesečnim zatvaranjima.

“Merkel se misaono zazidala u lokdaunu”

Kancelarka je branila i odluku da se incidencija uzima kao reper u odlučivanju da li je bezbedno ublažiti neke mere. “Zaista podržavam činjenicu da čemo kada je reč o daljim otvaranjima odluke donositi na osnovu stope zaraze”, rekla je ona, a prenosi DW.

Merkel je period do sredine marta označila kao “egzistencijalan” za razvoj epidemije u Nemačkoj i rekla da modeli pokazuju da se u narednih mesec dana odlučuje da li će mutacija virusa zavladati zemljom ili neće.

Opozicija pre svega kritikuje to što i dalje nema jasnog plana otvaranja posle lokdauna koji u raznim oblicima traje od početka novembra.

– Merkel se “misaono zazidala u lokdaunu” – prebacio je Ditmar Barč, šef poslaničke grupe Levice. “Zadatak njenog kabineta bio je da ljudima ponudi jasnu perspektivu, da predstavi postepeni plan povratka u svakodnevicu”, rekao je Barč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here