EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

Predstavnici nemačke savezne i pokrajinskih vlada odlučili su večeras da sadašnje stroge mere zatvaranja budu produžene do 7. marta, uz neka popuštanja, poput otvaranja frizerskih salona početkom marta.

– Situacija sa incidencijom od poslednjeg sastanka se poboljšala. Želim da zahvalim građanima što su svojim ponašanjem doprineli poboljšanju situacije. Međutim, mi želimo da još smanjimo incidenciju i zato produžavamo aktuelne mere – izjavila je večeras nemačka kancelarka Angela Merkel posle video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je ukazala na to da je trenutno najvažnije sprečavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Nemačkoj.

– Dalje mere povezane su s mutacijama virusa čije širenje moramo da sprečimo po svaku cenu. Vrlo je važno da do sredine marta pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg talasa – rekla je nemačka kancelarka.

U sektoru vaspitanja i obrazovanja, koji je u Nemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, doneta je odluka da to federalne jedinice reše svaka prema sopstvenoj proceni.

– Moja je želja bila da škole i vrtiće počinjemo da otvaramo tek od 1. marta kada očekujemo stabilni pad incidencije ispod 50. Ali ostavili smo otvoreno saveznim pokrajinama da same odluče o otvaranju obrazovnih i vaspitnih ustanova – rekla je Merkel i dodala kako je “federativni sistem bolji od centralističkog”.

Od 1. marta trebalo bi dozvoliti rad frizerskim salonima uz strogo pridržavanje higijenskih mera i nošenja maski.

Nemačka kancelarka je naglasila da i dalje na snazi ostaju mere ograničavanja kontakata.
Tako je i dalje dozvoljen susret predstavnika jednog domaćinstva sa samo jednim članom nekog drugog domaćinstva.

– Moramo biti oprezni s popuštanjem zato će i dalje vredeti pravilo smanjenja kontakata na najmanju moguću meru, što uključuje i rad od kuće gde god je to moguće – rekla je ona.

I dalje na snazi ostaje obaveza nošenja medicinskih maski u prodavnicama i javnom prevozu.

Kao sledeći korak nakon otvaranja frizerskih salona Merkel je najavila popuštanje u sektoru maloprodaje i kulturnih ustanova, ali kada sedmodnevna incidencija trajno padne ispod vrednosti od 35.

Novi sastanak u istom sastavu previđen je za 3. mart, kada bi na temelju epidemiološke situacije trebalo odlučiti o daljim merama ili ukidanju postojećih koje se odnose na putovanja, rad ugostiteljskih i sportskih objekata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here