EPA/Ronald Wittek
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas svetske sile u nedelju na samit u Berlinu gde će se razgovarati o naporima za postizanje mira u Libiji.

Njena kancelarija saopstila je da je Merkelova odlučila da bude domaćin sastanka nakon konsultacija sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, prenosi AP.

Nemačka je pozvala Fajeza al-Saradža, čelnika Libijske vlade nacionalnog jedinstvasa sedištem u Tripoliju, i generala Kalifu Haftara lidera rivalske Libijske nacionalne armije na sastanak 19. januara.

Pozvani su i zvaničnici iz Sjedinjenih Država, Rusije, Britanije, Francuske, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, kao i nekoliko afričkih i arapskih zemalja.

Juče je u Moskvi, na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, održan sastanak predstavnika Libije, na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ruske Federacije i Republike Turske.

Nakon više od osam sati pregovora, Fajez al-Saraj potpisao sporazum, dok je Kalifa Haftar, napustio pregovore ne potpisavši sporazum i vratio se u Libiju, zatraživši prethodno još jedan dan kako bi razmislio o sporazumu, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime