EPA/Alexander Becher
Angela Merkel

Prolazimo kroz teške sate, sada moramo da se koncentrišemo na spasavanje, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel povodom situacije u Avganistanu.

Merkelova je, na sednici predsedništva svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ukazala da situacija na aerodromu u Kabulu pokazuje da je obezbeđenje moguće samo uz američke trupe.

Kancelarka je naglasila da je odluka o povlačenju iz Avganistana doneta od strane Amerikanaca. Istakla je da je ta odluka bila doneta i iz unutrašnjopolitičkih razloga.

– Došlo je do domino efekta posle povlačenja snaga – konstatovala je Merkelova u prvoj izjavi vezanoj za situaciju u Avganistanu.

Ona se osvrnula i na mogući talas izbeglica iz Avganistana, dodajući da sada od talibana i situacije na granicama zavisi da li će Avganistanci moći napustiti svoju zemlju.

Naglasila je da je interes Nemačke da Avganistanci budu snabdeveni na licu mesta i ukazala na potrebu tesne saradnje sa Turskom.

“Evakuisaćemo 10.000 ljudi”

Merkel je istakla da će Nemačka možda morati da evakuiše čak 10.000 ljudi iz Avganistana. Merkel je to rekla obraćajući se kolegama iz svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), navode izvori iz te partije.

Među onima koji će možda morati da budu evakuisani je 2.500 pripadnika avganistanskog pomoćnog osoblja, kao i aktivisti za ljudska prava, advokati i drugi za koje vlada u Berlinu smatra da su opasnosti ako ostanu u Avganistanu, nakon što su talibani zauzeli Kabul, prenosi Rojters. Merkel je kazala da bi Nemačka trebalo da sarađuje sa zemljama koje se graniče sa Avganistanom, kako bi podržala one koji trenutno beže iz te države.

– Ova tema će nas dugo zaokupljati – navode izvori iz partije da je rekla Merkel.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here