Merkelova i Gauk na demonstracijama

0

Nikada više mržnja prema Jevrejima: Protest u Berlinu
 

– Slogani poput "Jevreji su ubice dece" ili "Jevreje u gas" ovog leta su mogli da se vide i čuju u Evropi, ali i na nemačkim ulicama. Pod okriljem kritike izraelske politike, najednom se sasvim otvoreno pojavio ogoljeni antisemitizam, što je za mnoge Jevreje bio šok – rekao je u intervjuu za "Bild am zontag" predsednik Jevrejskog svetskog kongresa Ronald S. Lauder.

"Bild" je, inače, jedan od najžešćih bastiona u novije vreme u borbi protiv antisemitizma, a na fasadi upravne zgrade njihovog izdavača je postavljena ogromna svetleća poruka protiv mržnje prema Jevrejima.

– Upravo za Nemce je ovo pitanje od posebne važnosti – naglašava Lauder, jer se u poslednjih 25 godina desila jevrejska renesansa u Nemačkoj, koja treba da se nastavi. Za to je potrebno poverenje, a da ono ne bi bilo iznevereno, antisemitizam se mora iskoreniti svim snagama. Siguran sam da će to Nemačkoj uspeti, poručio je predsednik Jevrejskog svetskog kongresa.

Zabrinjavajuća činjenica je da danas u Nemačkoj nema nijedne jevrejske ustanove koja nije pod policijskom zaštitom. To je scenario zbog kojeg, 69 godina posle naci-Nemačke, moramo da se stidimo, poručuje "Bild".

 

Širom zemlje je svih deset jevrejskih škola i 20 vrtića neprekidno pod policijskom zaštitom, a ustanove zaštićuju ne samo spolja nego i iznutra uglavnom bivši članovi tajne službe Mosad ili bivši vojnici izraelske armije. Samo u Berlinu ima oko 60 jevrejskih ustanova (između ostalih sinagoge i muzeji) pod stalnim nadzorom 350 naoružanih čuvara, od toga po dva policajca patroliraju u 12-časovnim smenama.

 

Na internetu se takođe sve češće mogu naći antisemitiske izjave i poruke, koje nailaze na sve manje otpora među korisnicima socijalnih mreža.

 

Tužna svakodnevica u Nemačkoj

Pokušaj "Bilda" da opiše život jedne jevrejske porodice u Nemačkoj, pokazao se kao teško ostvariv, jer zbog straha od toga da će biti meta napada niko od njih nije hteo da se predstavi punim imenom i prezimenom. U Jevrejskoj zajednici u Berlinu su upozorili svoje članove da nošenje tradicionalnih jevrejskih obeležja u javnosti nosi povećan rizik da postanu žrtve napada. "Tužna svakodnevica u Nemačkoj", rezimira "Bild".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here