Mesi pozvao Nemce na tango

0

Kakva ironija. Brazilci će 13. jula na čuvenoj Marakani u Riju navijati za Nemačku?! Za istog onog nemilosrnog dželata koji je pre samo nekoliko dana iseckao na komadiće njihov voljeni "selekao" i ponizio ga brutalnim porazom od 7:1. Razlog je taj što će se nasuprot Nemaca za zlatni globus boriti najomraženiji neprijatelj brazilskog fudbala – Argentina.
Koliko je Brazilcima teško palo to što njihovi ljubimci neće igrati u finalu, ništa im lakše nije bilo kad su ga se domogli Argentinci posle penal-ruleta protiv Holanđana.
"Noćna mora se nastavlja", bio je naslov tiražnog "O Dija" pošto su Leo Mesi i saigrači obezbedili kartu za finale u Rio de Žaneiru.
Vođeni onom poznatom "Niko neće pamtiti kako si pobedio, već ko je pobedio", Argentinci su uspeli da se domognu prvog finala Svetskog prvenstva posle 24 godine.
Za razliku od spektakularne utakmice dan ranije, istorijske eliminacije Brazila i ubitačne igre Nemaca, u sredu je viđena jedna od najslabijih predstava na ovogodišnjem Mondijalu. U igri živaca viđeno je malo fudbalske lepote, nekoliko šansi i polušansi i niti jedan jedini gol za 120 minuta, pa su pobednika na kraju odlučili penali.
Leo Mesi posle meča sa Holandijom nije imao vremena da se raduje sa saigračima u svlačionici, jer je morao na doping kontrolu, ali nije mu to preteško palo u trenucima slavlja.
– Morao sam da idem na doping kontrolu i nisam mogao da uživam u ovom trenutku u svlačionici. Ali ponosan sam na sve što je uradila ova naša ekipa. Fenomenalno. Kakvo ludilo! Mi smo u finalu! Uživajte… Veliki zagrljaj za Argentinu. Nedostaje još samo mali korak do cilja – napisao je Mesi na svom Fejsbuk profilu.
Prva zvezda Argentine i četiri puta najbolji igrač sveta u izboru FIFA, imaće veliki motiv u finalu. Ovo mu je treće Svetsko prvenstvo u karijeri, a u prethodna dva su on i "gaučosi" oba puta ispadali u četvrtfinalu od – Nemaca. Prvo 2006. u Berlinu na penale, pošto je posle 120 minuta bilo nerešeno 1:1, a onda četiri godine kasnije u Južnoj Africi, u Kejptaunu, kad su predvođeni s klupe slavnim Maradonom doživeli pravi fijasko – 0:4.
Da li će finale u Riju biti treća sreća za Mesija i Argentince, teško je reći, jer Nemci deluju moćno i puni samopouzdanja, pogotovo posle goleade s Brazilom, ali ako neko može da im se suprotstavi, onda je to svakako omaleni Leo. Nije blistao u dosadašnjem toku Mondijala, ali je na trenutke podsetio na svoje prave igre i postigao nekoliko atraktivnih golova. Svi u Argentini sad očekuju njegovu čaroliju, da konačno zablista u nacionalnom dresu i osvajanjem toliko željene svetske krune stane uz rame najvećoj legendi ove zemlje – Dijegu Maradoni.
Pogotovo ako to ostvari na "neprijateljskoj teritoriji", na Marakani, simbolu brazilskog fudbala.
 

Nemački mediji: Bićete drugi!
Nemačka štampa s dozom ironije čestitala je Argentini i njenom kapitenu Lionelu Mesiju na plasmanu u finale.
"Mesi, sve čestitke! Ovo što ste pokazali, dovoljno je da budete vicešampioni", ističe "Bild" i time naglašava da je Nemačka apsolutni favorit za osvajanje titule.
"Zidojče cajtung" ocenjuje polufinalni meč Argentine i Holandije kao "pravo mučenje", a "Frankfurter algemajne" romantično najavljuje finale naslovom "Argentina pozvala Nemačku na tango"…

 

Ništa bez žena i devojaka
Podršku Leu Mesiju i saigračima uoči duela sa Holandijom pružile su njihove supruge i devojke. Na slici su između ostalih Gisela Duko (Gago), Antonela Rokuzo (Mesi), Gabi Plano (Maksi Rodrigez) i Evangelina (Demikelis).

 

Maradona ih nikad neće zaboraviti
Argentinci i Nemci imaju bogatu istoriju obračuna na Svetskim prvenstvima. Svakako najvažniji su finalni mečevi.
U Riju ćemo gledati reprizu iz Sijudad Meksika iz 1986. godine kad je blistao Dijego Maradona, a Argentina u finalu pobedila Nemačku sa 3:2 i osvojila svoju drugu svetsku titulu. Nemci su im se revanširali četiri godine kasnije u Rimu kad su Lotar Mateus, Jirgen Klinsman, Rudi Feler i ostali "panceri" vođeni s klupe legendarnim Kajzerom Francom Bekenbauerom rasplakali Maradonu i golom Andreasa Bremea iz penala pet minuta pre kraja osvojili zlatni globus. Nemci su tada osvojili svoju treću, ujedno poslednju titulu prvaka sveta, a Argentinci prvi put izgubili jedno mondijalsko finale.

 

 

Kloze i Miler znaju sa Argentincima
Pre četiri godine u Južnoj Africi, Nemci su još jednom rasplakali Dijega Maradonu, ovog puta u ulozi selektora, pošto su u četvrtfinalu Svetskog prvenstva isprašili Argentince sa 4:0 (strelci Kloze 2, Miler i Fridrih).
Za "gaučose" su i tada kao i sad igrali Lionel Mesi, Serhio Agero, Gonzalo Iguain, Havijer Maskerano, Martin Demikelis, Anhel di Marija, Maksi Rodrigez, golman Serhio Romero…
Mesi i saigrači sad se nadaju boljoj sreći, ali pored sreće moraće da prikažu i mnogo dobrog fudbala ako žele da u Riju pobede moćan tim Nemačke čiji kostur kao i pre četiri godine čine igrači Bajerna – Miler, Švajnštajger, Lam, Kros, Boateng i fantastični golman Nojer, ali i najbolji strelac SP Miroslav Kloze, te Mesut Ozil, Sami Kedira, Per Mertezaker…

 

 

Merkelova i Gauk na Marakani
Nemačka kancelarka Angela Merkel prisustvovaće finalnoj utakmici u Riju, kao i predsednik Nemačke Joahim Gauk, potvrđeno je iz kabineta predsednika Nemačke.
Meč u nedelju biće drugi koji će nemačka kancelarka gledati na ovom Mondijalu, pošto je bila na tribinama i na utakmici protiv Portugala u kojoj je Nemačka pobedila sa 4:0.

 

NOĆNA MORA ZA JASPERA SILESENA
Kako je to odbraniti penal?

Penali će ostati velika enigma za 25-godišnjeg Jaspera Silesena, koji nikad u profesionalnoj karijeri nije odbranio jedanaesterac, a ukupno mu je šutirano 17!
U holandskoj Erediviziji primio je osam golova, u Ligi šampiona tri i sad na ovom Svetskom prvenstvu šest: u grupnoj fazi su ga matirali Španac Ćavi Alonso i Mile Jedinak iz Australije, kao i četvorica Argentinaca u polufinalnoj penal-seriji.
Selektor Holandije Luj van Gal ga je u četvrtfinalu protiv Kostarike uoči penal-serije zamenio Timom Krulom, koji je postao junak odbranivši dva jedanaesterca, ali protiv Argentine to nije učinio/mogao jer je prethodno već izvršio tri izmene.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here