Na svečanosti u Parizu “Frans fudbal” 64. put dodelio priznanje najboljem igraču godine. 

Prošle godine, koja je imala posebnu težinu jer je bila mundijalska, tek peti i jedini put posle 2007. ne među trojicom najboljih, a već sada ponovo sa Zlatnom loptom u rukama i to rekordni šesti put. Lionel Mesi, argentinski as, Barselonina legenda.

Prizananje mu je pripalo i 2009-12. i 2015. Njegov večiti rival modernog doba Portugalac Kristijano Ronaldo ima ih pet. Mesiju je Zlatnu loptu uručio Hrvat Luka Modrić, lanjski dobitnik.

Drugo mesto je zauzeo Liverpulov half Holanđanin Virdžil van Dajk, a treći je Kristijano Ronaldo. Na sledeća dva mesta su Van Dajkovi saigrači, takođe važeći evropski prvaci: četvrti je Senegalac Sadio Mane, a peti Egipćanin Mohamed Salah.

Među deset dalje su redom Francuz Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen), brazilski golman Alison (Liverpul), kome je u konkurenciji s Nemcem Ter Štegenom (Barselona) i zemljakom Edersonom (Mančester siti) pripalo priznanje “Lav Jašin”, prvi put dodeljeno najboljem čuvaru mreže, Poljak Robert Levandovski (Bajern), Portugalac Bernardo Silva (Mančester siti) i njegov saigrač Alžirac Rijad Marez.

Na 20. mestu je naš Dušan Tadić (Ajkas), a deli ga s Gaboncem Pjer-Emerikom Obamejangom (Arsenal).

Trofej “Rajmon Kopa” za najboljeg igrača do 21 godine otišao je u ruke Holanđanina Matajsa de Ligta (20), koji je letos prešao iz Ajaksa u Juventus.

Najbolja fudbalerka je Amerikanka Megan Rapino, svetska prvakinja s reprezentacijom SAD. 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here