pixabay.com

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

Većina u kuhinji ima raznovrsna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su odlični izvori zdravih masti i antioksidanata, način njihovog skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja.

Temperatura može oštetiti ulje

Mnogi od nas misle da je najbolje mesto za čuvanje ulja blizu ploče za kuvanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo izgubiti svoj kvalitet.

Idealna temperatura za skladištenje ulja ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni. Ovo pravilo je posebno važno za ulja sa nižom tačkom dimljenja, kao što je maslinovo ulje, piše Krstarica, prenosi N1 Zagreb.

Uticaj svetlosti na kvalitet ulja

Hladno ceđena ulja, popularna zbog svojih hranljivih svojstava, posebno su osetljiva na svetlost. Svetlost može da utiče na gubitak ukusa i nutritivnih svojstava ulja.

Zbog toga se preporučuje da se čuva u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikada posetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primetili da ih čuvaju u posebnim buradima koje ih štite od svetlosti.

Vazduh nije prijatelj

Osim na svetlost i toplotu, ulje je osetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što dovodi do bržeg sagorevanja ulja.

Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite poklopac nakon svake upotrebe kako biste sprečili da ulje dođe u kontakt sa kiseonikom.

Još saveta za čuvanje ulja u kuhinji

Takođe je dobra ideja da uzmete u obzir vrstu ulja koju koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog ulja, mogu bez problema čuvati na sobnoj temperaturi, druga, kao što je laneno ulje, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može produžiti njegovo trajanje. Pored toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pored šporeta ili u providnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju njegovog kvaliteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here