TO Veliko Gradište
Oaza mira: Gradište više od varošice

Turistička sezona je u punom jeku, a uprkos ekstremnim vremenskim prilikama, Srebrno jezero koje popularno zovu i srpsko more beleži pune kapacitete. Ovo je rezultat velikog truda i zalaganja lokalne samouprave opštine Veliko Gradište koja je u prethodnom periodu sprovela niz velikih projekata koji su poboljšali ponudu, kao i stanovnika koji su poznati kao dobri domaćini. A kako ovo izgleda kada se pretoči u brojke otkrio je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić:

– Možemo da se pohvalimo da svake godine imamo sve više gostiju. U prošloj godini bilo je oko 2.300 registrovanih kreveta, a ove sezone to je prešlo brojku od 3.500. Gradi se i novih 40.000 kvadratnih metara apartmanskog prostora, 500 apartmana, što će doneti novih 1.000 ležajeva, tako da svake godine imamo sve više gostiju i računamo da ćemo nastaviti taj trend – kaže Ilić.

Turiste iz zemlje i inostranstva privlači raznovrsna ponuda, a prema rečima direktorke TO Veliko Gradište Dajane Stojanović, osim Srebrnog jezera tu je i Ramska tvrđava, koja je izuzetno posećena.

– Više od 60.000 posetilaca godišnje obiđe tvrđavu Ram. Tu je i manastir Nimnik koji je pokretač verskog turizma u našem kraju i nezaobilazna je stanica za manastir Tumane, koji je takođe u neposrednoj blizini. Ovo je samo deo bogate ponude koju naš grad i okolina imaju – kaže Stojanovićeva.

Sve ovo postaće još dostupnije krajem sledeće godine kada se očekuje puštanje u upotrebu brze saobraćajnice koja će Gradište povezati sa srpskom prestonicom, a samim tim i ostatkom zemlje. Predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac kaže da je u planu i izgradnja marine koja je smeštena na Srebrnom jezeru, a ima izlaz na Dunav. Sa preko 200 vezova to je kapitalni projekat čija vrednost premašuje tri miliona evra. Ovo je samo mali deo onoga što se trenutno radi i što je u planu.

Ime iz trgovine

Legenda kaže da je još u stara vremena u ovaj grad stizala dvokolica natovarena raznom robom. Na pitanje trgovcu zar mora baš svaki dan da dolazi, stizao je isti lakonski odgovor: “Moram, to veliki grad ište (traži).” Tako je ovaj grad dobio ime.

Mural sportistima

Gradištanci koji su ostvarili brojne profesionalne uspehe ne samo kod nas već i u svetu, rado se vraćaju u rodni grad da ostave svoj umetnički pečat, poput slikara Nikole Pršendića koji je naslikao mural Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Ali nije se zaustavio na tome. U izradi je i novi mural, sa sportskom temom. Gradište je grad sa velikim sportskim uspesima i mnogo poznatih sportista je odavde krenulo u osvajanje svetskog vrha. Zato ovaj mural koji se naziva “Serva za medalju” i ima poseban značaj i značenje.

Gradilište

Nemoguće je ne spomenuti da Veliko Gradište iz mnogobrojnih planova i projekata nije izostavilo ni ljubitelje ciklo turizma. Predsednik opštine Dragan Milić kaže da se gradi biciklistička staza od 10 km, a uskoro se očekuje i početak radova na aerodromu. U planu je i uređenje trga i glavne ulice kako bi grad zablistao u punom sjaju. Nije ni čudo što ovu varošicu u poslednje vreme zovu Veliko Gradilište.